blog

Ανάρτηση στη Δημοτική Ενότητα Βόλου - Η Κτηματογράφηση από τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας έως την Ανάρτηση

Κομβικής σημασίας στη διαδικασία της Κτηματογράφησης μιας περιοχής αποτελεί το στάδιο της Ανάρτησης. Το στάδιο αυτό ακολουθεί του σταδίου της υποβολής και της επεξεργασίας των δηλώσεων ιδιοκτησίας καθώς και του σταδίου της προανάρτησης (σε όσες περιοχές προβλέπεται προανάρτηση). Αποτελεί το αποτέλεσμα της ενδελεχούς και λεπτομερούς επεξεργασίας των υποβληθέντων (έντυπων ή ηλεκτρονικών) δηλώσεων ιδιοκτησίας, των υποβληθέντων κατά την προανάρτηση αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Απέλαση αλλοδαπού - αντιρρήσεις κατά απόφασης κράτησης

Σύμφωνα με τον νόμο διοικητική απέλαση κατά αλλοδαπού μπορεί να διαταχθεί και σε περίπτωση που αλλοδαπός υπήκοος τρίτης χώρας που διαμένει παράνομα σε ελληνικό έδαφος συλληφθεί επειδή δεν διαθέτει νομιμοποιητικά έγγραφα νόμιμης διαμονής του στη χώρα κατά παράβαση των ν. 3386/2005 και 3907/2011. Στην περίπτωση αυτή ο αλλοδαπός συλλαμβάνεται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Εντός τριών ημερών από την σύλληψή του εκδίδεται απόφαση κράτησης, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να ενημερώνει τον αλλοδαπό υπήκοο για τα δικαιώματά του.

Ακύρωση πλασματικής αποδοχής κληρονομιάς λόγω πλάνης

Σύμφωνα με το αρ. 1847, 1850 ΑΚ όταν κάποιος καλείται στην κληρονομιά ενός προσώπου ως κληρονόμος σε περίπτωση που δεν επιθυμεί την εν λόγω κληρονομιά, ήτοι δεν θέλει να καταστεί κληρονόμος, έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών να κάνει δήλωση αποποίησης κληρονομιάς. Αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό η προθεσμία είναι ενός έτους. Η προθεσμία αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και τον λόγο της.

Συναινετικό διαζύγιο σε συμβολαιογράφο

Σύμφωνα με τον νεοψηφισθέντα νόμο 4509/2017 και ειδικότερα στο άρθρο 22 αυτού “Διατάξεις για το συναινετικό διαζύγιο” προβλέπεται ότι οι σύζυγοι, εφόσον το επιθυμούν μπορούν με μια έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους. Η συμφωνία συνάπτεται μεταξύ των συζύγων με την παρουσία πληρεξούσιου δικηγόρου για καθέναν από αυτούς και υπογράφεται από τους ίδιους και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Η υπογραφή των συζύγων στη συμφωνία θεωρείται ως προς τη γνησιότητά της από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη.

Δίκαιο αποδείξεως - ομολογία διαδίκου

Στα πλαίσια της δικαστικής διαμάχης κάθε διάδικος που αιτείται δικαστικής προστασίας μέσω της υποβολής αυτοτελούς αγωγής/ αίτησης/ ανταίτησης οφείλει να αποδείξει τα πραγματικά γεγονότα που επικαλείται και θεμελιώνουν πλήρως τους ισχυρισμούς του. Για το σκοπό αυτό ο διάδικος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σειρά από πληρούντα τους όρους του νόμου αποδεικτικά μέσα, τα οποία σύμφωνα με το άρθρο 339 ΚπολΔ είναι η ομολογία, η αυτοψία, η πραγματογνωμοσύνη, τα έγγραφα, η εξέταση των διαδίκων, οι μάρτυρες, τα δικαστικά τεκμήρια και οι ένορκες βεβαιώσεις. Επιπλέον το Δικαστήριο με κάποιες προϋποθέσεις λαμβάνει υπόψη και εκτιμά ελεύθερα και προσαγόμενα από τον διάδικο αποδεικτικά μέσα που δεν πληρούν τους όρους του νόμου (αρ. 340 ΚπολΔ).

Εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης

Η χορήγηση δανείου σε ένα φυσικό πρόσωπο από ένα τραπεζικό ίδρυμα πραγματοποιείται εφόσον ο υποψήφιος δανειολήπτης πληροί έναν σημαντικό αριθμό κριτηρίων και προυποθέσεων, τα οποία δύνανται να εξασφαλίσουν την φερεγγυότητα και την πιστοληπτική του ικανότητα.

Εφόσον το άτομο κριθεί φερέγγυο, η Τράπεζα καταρτίζει με τον δανειολήπτη δανειακή σύμβαση, στην οποία καθορίζονται εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια οι όροι και προϋποθέσεις που διέπουν την δανειακή σύμβαση, μεταξύ των οποίων η διάρκεια του δανείου, ο τρόπος αποπληρωμής, οι προκαθοριμένες δόσεις, το ύψος του συμβατικού επιτοκίου, τόκος υπερημερίας και ανατοκισμός, αμοιβές υπέρ τρίτων, τέλη, φόροι, ασφάλιστρα, καθορισμός εγγυητή.

Προσβολή πατρότητας τέκνου γεννημένου σε γάμο - Νομιμοποιούμενα πρόσωπα και προθεσμίες

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία με τη γέννηση του τέκνου συνάγεται η συγγένεια αυτού με τη μητέρα του και με τους συγγενείς της. Αντίθετα η συγγένεια του τέκνου με τον πατέρα και τους συγγενείς του συνάγεται από το γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης με τον πατέρα ή ιδρύεται με την αναγνώριση εκούσια ή δικαστική (αρ. 1463 ΑΚ, όπως αντικαταστάθηκε από το αρ. 14 Ν. 4356/22-12-2015 ΦΕΚ Α’ 181/24-12-2015). Συνεπώς δημιουργείται μια διάκριση αναφορικά με την ίδρυση της συγγένειας με τον πατέρα ανάμεσα στα παιδιά που γεννιούνται σε γάμο και στα χωρίς γάμο γεννημένα παιδιά.

Λύση Κοινωνίας - Διανομή κοινού ακινήτου

Σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερους του ενός ιδιοκτητών από κοινού, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στον νόμο, υφίσταται μεταξύ τους κοινωνία κατ' ιδανικά μέρη. Κατά τη διάρκεια της κοινωνίας κάθε ένας από τους συνιδιοκτήτες μπορεί να κάνει χρήση του ακινήτου εφόσον αυτή δεν εμποδίζει την σύγχρηση των υπολοίπων. Η διοίκηση του κοινού ανήκει σε όλους τους κοινωνούς. Σε περίπτωση διαφωνίας ως προς την διοίκηση του κοινού καθώς και ως προς τα θέματα τακτικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης του κοινού οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την πλειοψηφία των κοινωνών, η οποία προκύπτει από το μέγεθος της μερίδας του καθενός.

Άδεια Διαμονής Επί Μακρόν Διαμένοντος (άρθρο 90 Ν. 4251/2014)

Ο τύπος της άδειας διαμονής "Άδεια Διαμονής Επί Μακρόν Διαμένοντος", χορηγείται σε υπηκόους τρίτης χώρας, οι οποίοι διαμένουν συνεχώς και αδιαλείπτως στη χώρα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης για χορήγηση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος και επιπλέον διαμένουν νόμιμα δηλαδή κατά τον χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης κατέχουν νόμιμα άλλου τύπου άδεια διαμονής πχ ανανεωθείσα άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία.

Τέλεση πολιτικού γάμου στην Ελλάδα με αλλοδαπό

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ.391/1982 άρθρο 1 παρ. 3) αλλοδαπός, ο οποίος έχει την κατοικία ή την συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα μπορεί να τελέσει πολιτικό γάμο αιτούμενος την έκδοση άδειας γάμου από τον Δήμαρχο του Δήμου της συνήθους διαμονής του.

Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν έχει την κατοικία του ή την συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα αλλά είναι κάτοικος εξωτερικού προσκομίζει για λογαριασμό του άδεια γάμου, η οποία πρέπει να είναι έγκυρη κατά το δίκαιο της χώρας προέλευσής του. Σε περίπτωση που η προσκόμιση της ανωτέρω άδειας δεν είναι εφικτή, η άδεια γάμου εκδίδεται από τον Δήμο κατοικίας του Έλληνα/ της Ελληνίδας μελλόνυμφου και στον οποίο ο αλλοδαπός έχει την απλή διαμονή του. Η απλή διαμονή του αλλοδαπού μάλιστα μπορεί να είναι και σε ξενοδοχείο.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - blog