Πότε πρέπει να γράφονται οι όροι χρήσης ενός website;

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες (ή wannabe ιδιοκτήτες) website αναζητούν οδηγίες και νομική υποστήριξη για τους όρους χρήσης των website τους. Λέγοντας όροι χρήσης εδώ εννοώ όλα τα νομικής φύσης κείμενα που συνοδεύουν ένα website, μία εφαρμογή ή μία ψηφιακή υπηρεσία γενικότερα όπως είναι οι όροι χρήσης, η αποποίηση ευθυνών, η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα πνευματικά δικαιώματα κτλ.

Δεν θα αναφερθώ στην αναγκαιότητα ύπαρξης όρων χρήσης. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο και είναι ευτυχές το γεγονός ότι και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θέλουν να έχουν μία σοβαρή παρουσία στο web δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο νομικό κομμάτι. Κάτι φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο στην ελληνική κουλτούρα. Μετά το λογιστή και ο δικηγόρος καθιερώνεται ως βασικός συνεργάτης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Το ουσιώδες ερώτημα που προκύπτει όμως εδώ είναι το εξής:

“Σε ποια χρονική στιγμή πρέπει να ασχοληθώ με τους όρους χρήσης του website;”

Η απάντηση είναι προφανής. Πριν την έναρξή του και αμέσως πριν τη δημοσίευσή του.

Πριν την έναρξη του project.

Αρχικά πρέπει να συζητήσετε με το δικηγόρο που θα αναλάβει τους όρους χρήσης γύρω από τις λειτουργίες που σκέφτεστε να ενσωματώσετε στο website σας. Θα έχει προσωπικά δεδομένα και αν ναι ποια είναι αυτά; Θα καταχωρούν οι χρήστες περιεχόμενο; Θα πληρώνουν; Αυτά και πολύ περισσότερα είναι αναγκαία για να μπορεί ο δικηγόρος να συμβουλέψει τον ιδιοκτήτη με ακρίβεια. Να τον κατατοπίσει, να αποτρέψει τους όποιους νομικούς κινδύνους και να εξοικονομήσει στην ουσία χρήμα και χρόνο για την κατασκευή του website. Φανταστείτε ένα ολόκληρο starup να βασιστεί σε μία λειτουργία που νομικά έχει πρόβλημα...

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του project.

Μετά την πρώτη συζήτηση ξεκινάει η κατασκευή του website. Ο δικηγόρος σε αυτή τη φάση ασχολείται με τους όρους χρήσης στο επίπεδο που γνωρίζει με ακρίβεια ότι κάποια λειτουργία από αυτές που συζητήθηκαν δεν θα αλλάξει. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών είναι συνεχής και απαραίτητη.

Μετά την υλοποίηση του project.

Αφού έχει υλοποιηθεί το website και βρίσκεται σε κατάσταση δοκιμαστικής λειτουργίας (demo, beta κτλ) ο δικηγόρος πρέπει να πάρει το ρόλο του εκάστοτε χρήστη και να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες εκείνες που υπόκεινται σε νομικούς όρους. Να δημιουργήσει λογαριασμό, να ανοίξει links, να καταχωρίσει δεδομένα, να διαγράψει το λογαριασμό κτλ. Με αυτόν τον τρόπο ο δικηγόρος θα εντοπίσει όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους όρους χρήσης χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος τεχνικός ή άλλος ειδικός. Είναι πολύ διαφορετικό να βλέπεις ακριβώς πως λειτουργεί ένα website από το να το περιγράφει κάποιος άλλος.

Επομένως, εάν σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα νέο website, ένα startup, ένα application πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας. Δεν θα ανεβάσει πολύ τον προϋπολογισμό σας. Αν έχετε ήδη υλοποιήσει κάτι από τα παραπάνω πριν το δημοσιεύσετε ή το διαθέσετε στους χρήστες ζητήστε από έναν δικηγόρο να ασχοληθεί με τους όρους χρήσης.

 

Safe Startup λοιπόν!

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: