Δίκαιο διαδικτύου (internet)

Ζητήματα domain name και ονοματοδοσίας στο web
Προστασία διαδικτυακού υλικού, πειρατεία
Όροι χρήσης ιστοσελίδων, portal, forum, application, newsletter κτλ
Όροι χρήσης eshop και ηλεκτρονικές πωλήσεις
Online συμβάσεις και εμπορικές συμφωνίες
Προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο
Άδειες χρήσης λογισμικού
Κατοχύρωση και προστασία εμπορικών σημάτων στο web
Ψηφιακές υπογραφές
Ψηφιακά τιμολόγια
Υποθέσεις Facebook εταιρειών και ιδιωτών
Υποθέσεις υπηρεσιών Google (πχ Search, Adwords) εταιρειών και ιδιωτών
Δικαιώματα ανωνυμίας στο web
Διαδικτυακή διαφήμιση

Όροι χρήσης για eshop και websites. Γιατί να μην κάνω Copy & Paste;

Γιατί οι όροι χρήσης ενός website ή eshop πρέπει να γράφονται από δικηγόρο; Τι κίνδυνοι υπάρχουν κάνοντας "copy & paste" από άλλους ιστότοπους; Τις ερωτήσεις αυτές δέχομαι κατά καιρούς από επίδοξους ιδιοκτήτες ιστότοπων (websites) ή εφαρμογών για κινητά (mobile apps) και θεώρησα καλό να γράψω ένα άρθρο εξηγώντας μερικά πράματα.

Καταρχάς, η συγγραφή νομικών κειμένων για ιστοσελίδες (web portals), ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop - ecommerce portals) και εφαρμογές κινητών (mobile apps) είναι μία διαδικασία που όσο και αν φαίνεται απλή και τυποποιημένη απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Το δίκαιο του Διαδικτύου είναι ένας τομέας που απαιτεί διαρκή κατάρτιση και επιμόρφωση καθώς το ίδιο το μέσο (Διαδίκτυο) εξελίσσεται συνεχώς και η αντίστοιχη νομοθεσία προσπαθεί να ακολουθήσει με τους ίδους ρυθμούς αυτήν την εξέλιξη.

Προστασία copyright - The Digital Millennium Copyright Act (DMCA)

Όταν ένας χρήστης αναρτά προσωπικό του υλικό (προσωπική φωτογραφία, κείμενο, αρχείο ήχου, μουσικής σύνθεσης κλπ) στο διαδίκτυο είτε σε κάποιο ατομικό του blog είτε σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.

Σύμβαση Κατασκευής Ιστοσελίδων και Εφαρμογών

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι πολίτες και επαγγελματίες έρχονται στο γραφείο μου προσπαθώντας να λύσουν προβλήματα με την ιστοσελίδα που τους παραδόθηκε (ή δεν τους παραδόθηκε). Άλλες φορές το προϊόν που παραδόθηκε δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, άλλοτε είναι ελλιπείς, άλλοτε δεν έχει παραδοθεί στην ώρα του κοκ. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να τους ενημερώσω ότι χωρίς σύμβαση τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβει υπόψη του ένα δικαστήριο (ακόμη και εάν αποτελούν μάρτυρες).

Copyright , Plagiarism και παράνομη αντιγραφή περιεχομένου

Πολλές φορές διάφοροι ιστότοποι υπόκεινται σε κλοπή περιεχομένου. Πρόκειται για το φαινόμενο plagiarism που είναι σε γενικές γραμμές η πιστή ή μερική αντιγραφή περιεχομένου ενός ιστότοπου σε έναν άλλο χωρίς την κατάλληλη άδεια από την πηγή (πρωτότυπο περιεχόμενο).

Στην πράξη συνήθως μιλάμε για copy - paste αναρτήσεις αφού επί της ουσίας ο 2ος ιστότοπος απλώς αναδημοσιεύει το ίδιο περιεχόμενο. Το plagiarism αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Διαδικτύου αφενός λόγω της ελεύθερης πρόσβασης και αφετέρου λόγω της ευκολίας αντιγραφής των δεδομένων με λίγα μόνο κλικ.

Ντοκυμαντέρ για τα Προσωπικά Δεδομένα στο Διαδίκτυο

Οι όροι χρήσης στο Διαδίκτυο είναι όπως όλοι γνωρίζουμε ένα καυτό ζήτημα.

Η πληθώρα των διαδικτυακών εφαρμογών που μας κατακλύζει καθημερινά και ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα προσωπικά μας δεδομένα για εμπορική χρήση είναι ένα θέμα που απασχολεί τους παγκόσμιουςδιεθνείς, κρατικούς και άλλους οργανισμούς.

Προσωπικά δεδομένα στο web: Ποια νομοθεσία μας προστατεύει;

Αναζητώντας κανείς το ισχύον νομικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων του χρήστη κατά την πλοήγησή του στον παγκόσμιο ιστό (web) συναντά την ευρωπαϊκή προστασία που παρέχεται μέσω της οδηγίας 95/46/ΕΚ. Η Οδηγία 95/46/ΕΚ αυτή αποτελεί το βασικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η διακίνηση προσωπικών δεδομένων στο web

Στην σημερινή κοινωνία, η οποία χαρακτηρίζεται όχι αδίκως ως κοινωνία της πληροφορίας δεσπόζοντα ρόλο καταλαμβάνουν οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και κυρίως οι υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου. Οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών μας τροφοδοτούν καθημερινά με αναρίθμητα διαδικτυακά συστήματα, υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, πλατφόρμες κοινωνικής ή επαγγελματικής δικτύωσης κ.α. μέσα από τα οποία διακινείται και ανταλλάσσεται καθημερινά άλλοτε εν αγνοία μας και άλλοτε με πλήρη δική μας επίγνωση τεράστιος όγκος δεδομένων και προσωπικών στοιχείων.

Πότε πρέπει να γράφονται οι όροι χρήσης ενός website;

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες (ή wannabe ιδιοκτήτες) website αναζητούν οδηγίες και νομική υποστήριξη για τους όρους χρήσης των website τους. Λέγοντας όροι χρήσης εδώ εννοώ όλα τα νομικής φύσης κείμενα που συνοδεύουν ένα website, μία εφαρμογή ή μία ψηφιακή υπηρεσία γενικότερα όπως είναι οι όροι χρήσης, η αποποίηση ευθυνών, η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα πνευματικά δικαιώματα κτλ.

Δεν θα αναφερθώ στην αναγκαιότητα ύπαρξης όρων χρήσης. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο και είναι ευτυχές το γεγονός ότι και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θέλουν να έχουν μία σοβαρή παρουσία στο web δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο νομικό κομμάτι. Κάτι φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο στην ελληνική κουλτούρα. Μετά το λογιστή και ο δικηγόρος καθιερώνεται ως βασικός συνεργάτης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο νέος νόμος για το παράνομο στοίχημα και άλλα τυχερά παιχνίδια

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνουν οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία ιστοτόπων διεξαγωγής και διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου και όχι μόνο (στοίχημα, χαρτοπαίγνια, λοτταρίες, φρουτάκια, ρουλέτα, μπίνγκο κτλ) με την πρόσφατη απόφαση της νεοσυσταθείσας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) (αριθ.αποφ.23/3/23-10-2012), η οποία έρχεται να εξειδικεύσει τη διαδικασία των ήδη νομοθετημένων με το νόμο 4002/2011 κυρώσεων.

Συναλλαγές ανηλίκων στη σύγχρονη καθημερινότητα

Στην καθημερινή πρακτική των συναλλαγών συμμετέχουν με διάφορους τρόπους σε αυτές ανήλικοι. Η αγορά προϊόντων από το περίπτερο, η πληρωμή από λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, η χρησιμοποίηση από ανήλικο των παροχών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ κτλ), η καθημερινή επιβίβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα συναλλαγών ενός ανήλικου ατόμου. Πόσο έγκυρες είναι όμως στην πράξη αυτές οι συναλλαγές και κατά πόσο νομικά δεσμευτικά είναι τα αποτελέσματα που παράγονται από αυτές;

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Δίκαιο διαδικτύου (internet)