Άδεια Διαμονής Επί Μακρόν Διαμένοντος (άρθρο 90 Ν. 4251/2014)

Ο τύπος της άδειας διαμονής "Άδεια Διαμονής Επί Μακρόν Διαμένοντος", χορηγείται σε υπηκόους τρίτης χώρας, οι οποίοι διαμένουν συνεχώς και αδιαλείπτως στη χώρα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης για χορήγηση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος και επιπλέον διαμένουν νόμιμα δηλαδή κατά τον χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης κατέχουν νόμιμα άλλου τύπου άδεια διαμονής πχ ανανεωθείσα άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία.

Για τον υπολογισμό του χρονικού διαστήματος της πενταετίας προσμετρώνται περίοδοι απουσίας εφόσον είναι κατώτερες των έξι διαδοχικών μηνών και δεν υπερβαίνουν συνολικά τους δέκα μήνες εντός της πενταετίας.
Βασικό πλεονέκτημα της εν προκειμένω άδειας, πέραν του ότι είναι κατά 2 χρόνια μακρότερη από την άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία, είναι ότι ο κάτοχος της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος μπορεί να εργαστεί νόμιμα και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας τη δυνατότητα να μεταβεί και να διαμείνει στον τόπο εργασίας του μαζί με την οικογένειά του, στα πλαίσια του κανονισμού περί ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών εντός της Ένωσης.

Πέραν των άλλων η χορήγηση της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος δίνεται με εισοδηματικά και ασφαλιστικά κριτήρια. Συγκεκριμένα ο αιτών πρέπει να έχει εκπληρωμένες τις φορολογικές και ασφαλιστικες του υποχρεώσεις, ενώ πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκές εισόδημα για τις ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του. Ειδικότερα στα δικαιολογητικά αρχικής χορήγησης συμπεριλαμβάνονται:

  • αντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας με ετήσιες καθαρές απολαβές 6.900 Eυρώ + 10% για το σύνολο των συντηρούμενων μελών της οικογένειάς του
  • βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα
  • συμβόλαιο αγοράς κατοικίας σε επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ή εφόσον υπάρχει ενεργή μίσθωση φωτοαντίγραφο των στοιχείων της μίσθωσης ακινήτου από το taxisnet. Η προσκομισθείσα με την δήλωση taxisnet διεύθυνση κατοικίας του αλλοδαπού θα πρέπει να συμφωνεί με την δηλωθείσα από τον αλλοδαπό διεύθυνση κατοικίας στην Διεύθυνση Αλλοδαπών.
  • e-παράβολο ύψους 400 Ευρώ
  • e-παράβολο ύψους 16 Ευρώ
  • φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων του ισχύοντος διαβατηρίου

Αρμόδια υπηρεσία για την χορήγηση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος είναι αυτή που χορήγησε την τελευταία ισχύουσα άδεια διαμονής.

Η αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος δύναται μεταξύ άλλων να απορριφθεί για λόγους που αφορούν στην προστασία της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας ασφάλειας.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: