Αλλαγή κύριου ονόματος (βαπτιστικό) με δικαστική απόφαση

Ως γνωστόν ένα από τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με αυτό είναι το κύριο όνομα αυτού. Το κύριο όνομα συνιστά στοιχείο εξατομίκευσης του ατόμου που το διαφοροποιεί από τους άλλους και εξυπηρετεί την επικοινωνία του κατά τις συναλλαγές του με τρίτους.

Το κύριο όνομα αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ατόμου στο περιθώριο της οποίας γίνεαι μνεία της ονοματοδοσίας βάσει της πράξης βαπτίσεώς του. Πολλές φορές ωστόσο, το αναγραφόμενο στη ληξιαρχική πράξη κύριο όνομα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο ιδίως σε περιπτώσεις που εκ παραδρομής αυτό έχει αναγραφεί με ορθογραφικά λάθη, όταν αυτό δεν είναι εύηχο, όταν δημιουργεί σύγχυση στις συναλλαγές, όταν εμποδίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου κ.ά.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις ο νόμος επιτρέπει στο εν λόγω άτομο να ζητήσει δικαστική προστασία. Ειδικότερα το άτομο αυτό δικαιούται να ζητήσει δικαστικώς την διόρθωση του κυρίου ονόματός του με σκοπό την εξάλειψη των δυσμενών συνεπειών που το συνοδεύουν μέσω μιας μεταβολής στοιχείων ληξιαρχικών πράξεων.

Την εν λόγω προστασία (μεταβολή) νομιμοποιείται να ζητήσει τόσο κάθε ενήλικο άτομο αλλά και ο ανήλικος ο οποίος δύναται να ενεργήσει μέσω των νομίμων εκπροσώπων του (γονείς φυσικοί/θετοί, επίτροπος κ.ά.)

Αν έχετε προβληματισμούς σχετικά με την αλλαγή του κυρίου ονόματός σας ζητήστε τη νομική μας συμβουλή.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: