Ανάκληση επαγγελματικής άδειας οδήγησης λόγω έλλειψης συνήθους διαμονής

Άδεια Οδήγησης είναι η διοικητική πράξη, με την οποία χορηγείται σε φυσικό πρόσωπο δικαίωμα οδήγησης συγκεκριμένης ή συγκεκριμένων κατηγοριών μηχανοκίνητων οχημάτων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (αρ.2 παρ. 2 Π.Δ. 51/2012).

Σύμφωνα με το νόμο η χορήγηση, ανανέωση καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβολή στην άδεια οδήγησης κάθε κατηγορίας επιτρέπεται να γίνει οποτεδήποτε, εφόσον ο κάτοχος της άδειας έχει τη συνήθη διαμονή στην Ελλάδα ή την ιδιότητα του σπουδαστή ή του μαθητή επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες στην Ελλάδα, πριν από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών. (αρ. 2, αρ. 7 παρ.1α Π.Δ. 51/2012 ΦΕΚ Α 101).

Σε ορισμένες περιπτώσεις Έλληνες εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι κάτοχοι ελληνικής επαγγελματικής άδειας οδήγησης, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας συνεπεία της οικονομικής κρίσης αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό, όπως και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων οποιουδήποτε μορφωτικού και επαγγελματικού επιπέδου, τόσο σε χώρες κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης όσο και σε τρίτες χώρες. Οι κάτοχοι των επαγγελματικών αυτών αδειών καίτοι στο εξής είχαν την κανονική τους διαμονή σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες θεώρησαν ότι έπρεπε να ανανεώσουν την ελληνική επαγγελματική άδεια οδήγησης, την οποία κατείχαν ως Έλληνες πολίτες, στον αρμόδιο ελληνικό φορέα έκδοσης. Για τον λόγο αυτό ανανέωσαν την ελληνική άδεια οδήγησης μιας ή περισσότερων κατηγοριών στην Ελλάδα.

Όταν εν συνεχεία οι κάτοχοι των αδειών αυτών επέστρεφαν στη χώρα της κανονικής διαμονής τους το ξένο κράτο ενημέρωνε τον ελληνικό φορέα έκδοσης, ήτοι το ελληνικό κράτος που εξέδωσε την άδεια, ότι κατά το χρόνο έκδοσής της, ο ενδιαφερόμενος δεν είχε τη διαμονή του στο κράτος έκδοσης αλλά στο κράτος υποδοχής. Εν συνεχεία η εκδούσα την άδεια υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να ανακαλέσει την χορηγηθείσα ανάκληση της άδειας οδήγησης, λόγω έλλειψης βασικής προυπόθεσης για τη χορήγησή της.

Η ανάκληση της άδειας οδήγησης συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος οδήγησης αναδρομικά από την ημερομηνία έκδοσης της ανακληθείσας άδειας οδήγησης και το σώμα αυτής ακυρώνεται (αρ. 2 παρ. 2 Π.Δ. 51/2012).

Ασφαλώς η επαγγελματική άδεια οδήγησης δεν δύναται να ανακληθεί εφόσον ο κάτοχός της αποδείξει ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ανανέωσης αυτός είχε την συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αρχές πριν προχωρήσουν στην ανάκληση της άδειας οδήγησης πολίτη είναι υποχρεωμένες να καλέσουν τον κάτοχο αυτής σε προηγούμενη ακρόαση κατά τα ισχύοντα στη διοικητική διαδικασία, προκειμένου αυτός να αποδείξει με κάθε πρόσφορο μέσο (δικαιολογητικά κανονικής διαμονής, απόψεις) ότι είχε τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ανανέωσης της επαγγελματικής του άδειας οδήγησης.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: