ΑΣΕΠ: Υποβολή Ηλεκτρονικής Αίτησης (e-αίτηση) - 5 χρήσιμες συμβουλές

Οι δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ολοένα και εντεινόμενη επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια στρέφουν όλο και περισσότερους - κυρίως νέους- στην επιλογή του διορισμού τους στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) προκηρύσσει ανάλογα με την κατηγορία υποψηφίων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) γραπτούς διαγωνισμούς καθώς και διαγωνισμούς για την πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος.

Η υποβολή αίτησης για τους άνω διαγωνισμούς στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Πρέπει να προηγηθεί η εγγραφή του κάθε υποψηφίου στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ μέσω της διαδικασίας "Αίτηση ταυτοποίησης υποψηφίων". Μετά την άνω εγγραφή ο υποψήφιος ταυτοποιείται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, ήτοι αποκτά μοναδικούς κωδικούς εισόδου (όνομα χρήστη/κωδικός πρόσβασης), τους οποίους μπορεί εφεξής να χρησιμοποιεί για να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διαγωνισμό της επιλογής του μέσω ΑΣΕΠ.

Κατά την διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής αίτησης για την συμμετοχή σε διαγωνισμό με σειρά προτεραιότητας, ο υποψήφιος απαιτείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς ακόμα μια παράλειψη ή μια λανθασμένη επιλογή δύνανται να αποκλείσουν τον υποψήφιο από τη διαδικασία επιλογής.

Παρακάτω δίνονται 5 χρήσιμες συμβουλές για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης:

1) Ορθή αναγραφή των στοιχείων υποψηφίου

Τα στοιχεία που δηλώνει ο υποψήφιος κατά την διαδικασία "αίτηση ταυτοποίησης υποψηφίου" πρέπει να είναι απολύτως ορθά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή πόλης καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα, Θεσσαλονίκη, λόγω της ενοποίησης των Δήμων με το "Πρόγραμμα Καλλικράτης" η πόλη ανευρίσκεται βάσει του αντίστοιχου δήμου π.χ. για οδό πόλης που ανήκει στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης η ορθή επιλογή της πόλης είναι: Δήμος Παύλου Μελά (Έδρα:Σταυρούπολη).

2) Απαραίτητα Πρόσθετα Προσόντα

Ο υποψήφιος πρέπει να δηλώσει αποκλειστικά τους κωδικούς απαραίτητου πρόσθετου προσόντος που διαθέτει και τους οποίους απαιτούν οι δηλωθείσες θέσεις. Ο υποψήφιος πρέπει να αποφύγει να δηλώσει επιπλέον κωδικούς προσόντων που ενδεχομένως διαθέτει αλλά δεν απαιτούνται από τις δηλωθείσες θέσεις καθώς μια τέτοια ενέργεια δύναται να μπλοκάρει το σύστημα.

3) Κωδικός εντοπιότητας

Σε περίπτωση που υποψήφιος δηλώνει θέσεις για τις οποίες προβλέπεται εντοπιότητα, ο ίδιος ωστόσο δεν διαθέτει τη σχετική εντοπιότητα πλησίον της δηλωθείσας θέσης θα δηλώσει, ότι ο ίδιος είναι "χωρίς εντοπιότητα".

4) Ηλεκτρονικό Παράβολο (e - Παράβολο)

H εφαρμογή ηλεκτρονικού παραβόλου διατίθεται μέσω του συστήματος Taxisnet. Μετά την έκδοση του εντύπου ηλεκτρονικού παραβόλου μέσω του Taxisnet απαιτείται η πληρωμή του σχετικού αντιτίμου του σε μία από τις εξουσιοδοτημένες τράπεζες. Στη λίστα των συνημμένων δικαιολογητικών συνιστάται η δήλωση του ηλεκτρονικού παραβόλου μαζί με το τραπεζικό γραμμάτιο πληρωμής του.

5) Υποβολή αίτησης συμμετοχής

Προτού ο υποψήφιος επιλέξει την "Υποβολή" της αίτησης πρέπει να μην ξεχάσει να δηλώσει την ίδια την αίτηση ως δικαιολογητικό στην λίστα των συνημμένων δικαιολογητικών. Η αίτηση αποστέλλεται εκτυπωμένη και υπογεγραμμένη από τον υποψήφιο. 

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: