Ο νέος νόμος για το παράνομο στοίχημα και άλλα τυχερά παιχνίδια

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνουν οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία ιστοτόπων διεξαγωγής και διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου και όχι μόνο (στοίχημα, χαρτοπαίγνια, λοτταρίες, φρουτάκια, ρουλέτα, μπίνγκο κτλ) με την πρόσφατη απόφαση της νεοσυσταθείσας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) (αριθ.αποφ.23/3/23-10-2012), η οποία έρχεται να εξειδικεύσει τη διαδικασία των ήδη νομοθετημένων με το νόμο 4002/2011 κυρώσεων.

Επικαλούμενη άμεσους και επείγοντες λόγους δημοσίου συμφέροντος για την προστασία του κοινού από την κατασπατάληση χρημάτων σε τυχερά παιχνίδια, την απάτη και άλλα συναφή εγκλήματα η ΕΕΕΠ με την ανωτέρω απόφαση καλεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός, η οποία λήγει στις 5 Δεκεμβρίου 2012, τους μη αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου (δηλαδή μη αδαιοδοτημένων online καζίνων, πάροχων στοιχημάτων, χαρτοπαικτικών λεσχών κτλ) να διακόψουν άμεσα τη λειτουργία τους. Μετά την πάροδο της προθεσμίας θα αρχίσει η εφαρμογή της άνω απόφασης και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Οι εν λόγω κυρώσεις (το νέο νομικό καθεστώς προβλέπει τόσο ποινικές όσο και διοικητικές κυρώσεις) που από εδώ και στο εξής θα επιβάλλονται στην περίπτωση διεξαγωγής ή προβολής τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια διακρίνονται για τη μεγάλη τους εξειδίκευση κυρίως ως προς τον τρόπο διεξαγωγής ερευνών και βεβαίωσης των παραβάσεων. Τα πρόστιμα δε που θα επιβάλλονται στους μη αδειοδοτημένους παρόχους είναι ιδιαίτερα υψηλά. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι εκτός από τους μη αδειοδοτημένους παρόχους πρόστιμα δύνανται να επιβληθούν και στους απλούς συμμετέχοντες ως παίκτες σε παίγνια που παρέχονται από μη αδειοδοτούμενους ιστότοπους εφόσον αποδειχθεί ότι αυτοί συνδέονται μέσω ΙΡ που λειτουργούν στην Ελληνική Επικράτεια.

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας της νομοθεσίας με τις νέες τεχνολογίες είναι η πρόβλεψη σε σχετικό άρθρο της απόφασης ότι οι αναγκαίες γνωστοποιήσεις, κλήσεις και επιδόσεις από την ΕΕΕΠ προς τους παραβάτες μπορεί να πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά με ψηφιακή υπογραφή στο σημείο επικοινωνίας του ιστοτόπου.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: