Παράταση στις προθεσμίες για τη διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής (αρχικής)

  • Εθνικό Κτηματολόγιο: Πως λειτουργεί

Το Εθνικό Κτηματολόγιο συνιστά ένα σύστημα οργανωμένων νομικών, τεχνικών, τοπογραφικών κ.ά. πληροφοριών σε κτηματοκεντρική βάση στο οποίο εντάσσονται όλα τα ακίνητα της περιοχής κτηματογράφησης.

Από την έναρξη ισχύος του Εθνικού Κτηματολογίου στις κτηματογραφημένες περιοχές και στο εξής οι εγγραφές που αφορούν ακίνητα των κτηματογραφημένων περιοχών γίνονται μόνο στα κτηματολογικά βιβλία. Συγκεκριμένα με τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 3 του Νόμου 2664/1998 από την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου σε κάθε μία από τις κτημοτογραφημένες περιοχές αντικαθίσταται το υφιστάμενο έως τότε στις περιοχές αυτές σύστημα μεταγραφών στα υποθηκοφυλακεία από το σύστημα εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Τα βιβλία και οι όποιες άλλες πληροφορίες που υπήρχαν στο έως τότε αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο διατηρούνται σε αυτό και επέχουν θέση αρχείου, το οποίο διατηρείται από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο το οποίο και εξακολουθεί να εκδίδει τα σχετικά αντίγραφα και πιστοποιητικά.

Στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου το κάθε ακίνητο έχει καταχωριστεί σε  κτηματολογικό φύλλο της περιοχής του με έναν και μοναδικό κωδικό αριθμό που ονομάζεται αριθμός ΚΑΕΚ. Η έρευνα στα Κτηματολογικά Βιβλία γίνεται με βάση τον ΚΑΕΚ του ακινήτου, ο οποίος αναγράφεται στα Κτηματολογικά Φύλλα. Ο ΚΑΕΚ του κάθε ακινήτου είναι μοναδικός και παραπέμπει μόνο στο συγκεκριμένο Κτηματολογικό Φύλλο.

Στο κτηματολογικό φύλλο του κάθε ακινήτου εμφανίζονται, εκτός από τον αντίστοιχο ΚΑΕΚ, όλα τα στοιχεία του υπό έρευνα ακινήτου, ενδεικτικά αναφέρονται: η έκτασή του, η διεύθυνση επί της οποίας βρίσκεται, ο δήμος/κοινότητα και η περιφερειακή ενότητα στην οποία εντάσσεται, σε περίπτωση οριζοντίου ιδιοκτησίας το εμβαδόν της, ο όροφος στον οποίο αυτή βρίσκεται καθώς και το ποσοστό συνιδιοκτησίας που λαμβάνει στο οικόπεδο, ενδεχόμενο ποσοστό καθ’ ύψος επέκτασης (αέρας) κ.ά.

Στο ίδιο κτηματολογικό φύλλο καταχωρίζονται όλες οι εγγραφές οι οποίες αφορούν το συγκεκριμένο ακίνητο και διακρίνονται σε πρώτες ή αρχικές και μεταγενέστερες. 

  • Κτηματολογικές εγγραφές: πρώτη ή αρχική εγγραφή

Ως "πρώτες εγγραφές" νοούνται εκείνες οι οποίες καταχωρίζονται ως αρχικές εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία από την ολοκλήρωση του σταδίου της κτηματογράφησης μιας περιοχής και την ένταξή της στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι εγγραφές αυτές έχουν καταχωριστεί στα Κτηματολογικά Φύλλα κατά τη μεταφορά τους από τους κτηματολογικούς πίνακες κατά την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.

Οι πρώτες κτηματολογικές εγγραφές αποτελούν πράξεις δημόσιας αρχής από την οποία σε περίπτωση ανακρίβειας ή λανθασμένης μεταφοράς τους προκύπτουν επιζήμιες και σοβαρές συνέπειες για τον πραγματικό δικαιούχο. Για τον λόγο αυτό είναι υψίστης σημασίας οι εγγραφές αυτές να είναι απολύτως ορθές γιατί σε αυτές βασίζονται όλες οι μεταγενέστερες εγγραφές. Συνεπώς αν οι πρώτες εγγραφές είναι ανακριβείς ή λανθασμένες είναι επιβεβλημένο αυτές να διορθωθούν το ταχύτερο δυνατόν. Μέσα από την καθημερινή λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων και με μεταγενέστερες εγγραφές οι αρχικές εγγραφές δύνανται να τροποποιούνται και να μεταβάλλονται δυνάμει των καθημερινά κατατιθέμενων πράξεων προς καταχώριση από όποιον έχει έννομο συμφέρον.

  • Κτηματολογικές εγγραφές: μεταγενέστερη ή διορθωτική εγγραφή

Ακολουθώντας τα παραπάνω, ως μεταγενέστερες κτηματολογικές εγγραφές χαρακτηρίζονται αυτές που προκύπτουν μετά την καταχώριση των καθημερινά κατατιθέμενων προς εγγραφή πράξεων στο Κτηματολογικό Γραφείο, δυνάμει των οποίων μεταβάλλονται ή αλλοιώνονται οποιαδήποτε εμπράγματα δικαιώματα επί του επηρεαζόμενου ακινήτου. Είναι προφανές πως οποιαδήποτε μεταβολή των αρχικών εγγραφών μπορεί να γίνει μόνο δυνάμει μιας μεταγενέστερα καταχωρισθείσας εγγραφής.

  • Διόρθωση αρχικών κτηματολογικών εγγραφών: Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με το προϊσχύσαν καθεστώς οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές των οποίων δεν αμφισβητείται η ακρίβεια εντός αποκλειστικής προθεσμίας οκτώ ετών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, εκτός εάν πρόκειται για το Ελληνικό Δημόσιο και για μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή εργαζόμενους μόνιμα στο εξωτερικό, για τους οποίους η προθεσμία αμφισβήτησης από όποιον έχει έννομο συμφέρον είναι δέκα έτη, καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των φερομένων ως δικαιούχων για τα δικαιώματα στα οποία αυτές αφορούν.

  • Διόρθωση αρχικών κτηματολογικών εγγραφών: Τι ισχύει τώρα...

Με τον Νόμο 3983/2011 άρθρο 24 παρατάθηκε κατά δύο (2) έτη η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών για όλες τις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί. Έτσι η εν λόγω προθεσμία ορίζεται πλέον σε δέκα (10) έτη από οκτώ για τους κατοίκους εσωτερικού και σε δώδεκα (12) έτη από δέκα για τους κατοίκους εξωτερικού καθώς και για το ελληνικό δημόσιο.

Η εν λόγω παράταση είναι ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Δεδομένου ότι η προθεσμία για τις 21 περιοχές που εντάχθηκαν πρώτες στο εθνικό κτηματολόγιο από το 2003 έληγε το 2011, με τη συμπλήρωση της προθεσμίας των οκτώ ετών, οι αρχικές εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία θα τρέπονταν σε οριστικές και για τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Έτσι για τα ακίνητα αυτά δε θα μπορούσε να γίνει αγωγή διόρθωσης των αρχικών εγγραφών, λόγω παρέλευσης της αρχικής προθεσμίας των οκτώ και δέκα ετών αντίστοιχα, κάτι που πλέον είναι εφικτό.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να διορθώσετε την κτηματολογική εγγραφή του ακινήτου σας.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: