Προσωπικά δεδομένα στο web: Ποια νομοθεσία μας προστατεύει;

Αναζητώντας κανείς το ισχύον νομικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων του χρήστη κατά την πλοήγησή του στον παγκόσμιο ιστό (web) συναντά την ευρωπαϊκή προστασία που παρέχεται μέσω της οδηγίας 95/46/ΕΚ. Η Οδηγία 95/46/ΕΚ αυτή αποτελεί το βασικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο κατά πόσο ανταποκρίνεται και συμβαδίζει η ανωτέρω νομοθεσία με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης στο διαδίκτυο; Αναμφισβήτητα οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις, το πλήθος των νέων διαδικτυακών εφαρμογών και κυρίως ο μεγάλος αριθμός μορφών επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών την καθιστούν νομοθεσία παρωχημένη και καθιστούν επιβεβλημένη την ανάγκη για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Το γεγονός αυτό έγινε αντιληπτό και από το ευρωπαικά όργανα. Ήδη τον Ιανουάριο του 2012 η Ευρωπαική Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο Οδηγίας και Κανομισμού σχετικά με τις αλλαγές και στο χώρο προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσον αφορά στην επεξεργασία και στη διατήρησή τους από τον φορέα της συλλογής και επεξεργασίας τους. Βέβαια τα ανωτέρω για να τεθούν σε ισχύ πρέπει προηγουμένως να ψηφιστούν από το Ευρωκοινοβούλιο έως το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Εν αναμομή λοιπόν των εξελίξεων...

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: