Συναινετικό διαζύγιο: Η συμφωνία για τα ανήλικα τέκνα

Στα πλαίσια της διαδικασίας του συναινετικού διαζυγίου και συγκεκριμένα σε περίπτωση που οι εν διαστάσει σύζυγοι έχουν αποκτήσει τέκνα, τα οποία κατά τον χρόνο της υποβολής της αίτησης διαζυγίου είναι ανήλικα, είναι απαραίτητο να υπογραφεί μεταξύ των συζύγων μία έγγραφη συμφωνία για τα τέκνα. Η υπογραφή της άνω συμφωνίας είναι απαραίτητη προκειμένου να λυθεί ο γάμος συναινετικά. Στη συμφωνία αυτή οι σύζυγοι ρυθμίζουν το ζήτημα της επιμέλειας των τέκνων τους καθώς και το ζήτημα της επικοινωνίας με αυτά. Η συμφωνία για τα ανήλικα τέκνα στα πλαίσια και της ευρύτερης διάθεσης συναίνεσης που διέπει τους συζύγους κατά την εν προκειμένω διαδικασία πρέπει να συνάπτεται με βασικό γνώμονα το συμφέρον των ανηλίκων τέκνων.

Η συμφωνία αυτή υπογράφεται από τους εν διαστάσει συζύγους κατά τη διαδικασία της κατάθεσης της αίτησης συναινετικού διαζυγίου και κατατίθεται μαζί με αυτή. Ωστόσο, η συμφωνία μένει να επικυρωθεί από το Δικαστήριο κατά το χρόνο έκδοσης της δικαστικής απόφασης του διαζυγίου. Η συμφωνία αυτή δηλαδή επικυρώνεται από το Δικαστήριο και ισχύει μέχρι να εκδοθεί Δικαστική απόφαση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1513 ΑΚ στην περίπτωση που οι γονείς επιθυμούν διαφορετική ρύθμιση της επιμέλειας και της επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα μετά το διαζύγιο ή μέχρι να εκδοθεί ανάλογη απόφαση κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Ωστόσο, η προσφυγή στη δικαστική οδό μετά το συναινετικό διαζύγιο δεν είναι υποχρεωτική καθότι οι διαζευγμένοι γονείς των ανηλίκων τέκνων δύνανται να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα στο συναινετικό διαζύγιο σχετικά με την επιμέλεια και την επικοινωνία τους με τα ανήλικα τέκνα.

Στη συμφωνία αυτή ρυθμίζονται αποκλειστικά τα προαναφερθέντα ζητήματα της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων και της επικοινωνίας με αυτά. Δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή ζητήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης και εν γένει διοίκησης της περιουσίας του τέκνου, ρύθμιση κατανομής κοινών κινητών, ρύθμιση χρήσης οικογενειακής στέγης και άλλα παρόμοια θέματα. Σε περίπτωση δε που συμπεριληφθούν το συμφωνητικό δεν ακυρώνεται απλώς τα ανωτέρω δεν μπορούν να επικυρωθούν από το Δικαστήριο.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: