Συναινετικό διαζύγιο σε συμβολαιογράφο

Σύμφωνα με τον νεοψηφισθέντα νόμο 4509/2017 και ειδικότερα στο άρθρο 22 αυτού “Διατάξεις για το συναινετικό διαζύγιο” προβλέπεται ότι οι σύζυγοι, εφόσον το επιθυμούν μπορούν με μια έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους. Η συμφωνία συνάπτεται μεταξύ των συζύγων με την παρουσία πληρεξούσιου δικηγόρου για καθέναν από αυτούς και υπογράφεται από τους ίδιους και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Η υπογραφή των συζύγων στη συμφωνία θεωρείται ως προς τη γνησιότητά της από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη.

Σε περίπτωση που οι σύζυγοι έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια του γάμου τέκνα, τα οποία είναι ανήλικα, απαραίτητο είναι να υπάρχει επιπλέον συμφωνία σχετική με τη ρύθμιση της επιμέλειας, επικοινωνίας με αυτά και διατροφής των τέκνων. Η συμφωνία σχετικά με τα τέκνα συνάπτεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών. Ωστόσο, μετά τη λήξη ισχύος της διετίας τα ανωτέρω θέματα των ανηλίκων τέκνων μπορούν να ρυθμιστούν εκ νέου για περαιτέρω χρονικό διάστημα με νεότερη συμφωνία με την ίδια διαδικασία. Σε περίπτωση που μια τέτοια συμφωνία δεν καταστεί εφικτή τα εμπλεκόμενα μέρη δύνανται να καταφύγουν στη δικαστική οδό.

Οι σύζυγοι μπορούν να μην υπογράψουν οι ίδιοι την συμφωνία λύσης γάμου και τη συμφωνία ρύθμισης επιμέλειας επικοινωνίας και διατροφής ανηλίκων τέκνων. Αντ’ αυτών μπορούν να υπογράψουν μόνο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους εφόσον έχουν υπογράψει προηγουμένως ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο για το σκοπό αυτό.

Η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου καθώς και η συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανηλίκων τέκνων υποβάλλονται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του κάθε συζύγου, μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια των συζύγων προς αυτούς και με τα σχετικά έγγραφα στον συμβολαιογράφο, προκειμένου ο τελευταίος να εκδώσει συμβολαιογραφική πράξη περί λύσης του γάμου.

Η κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης πρέπει να απέχει τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες από την έγγραφη συμφωνία των συζύγων.

Ο συμβολαιογράφος στην πράξη που συντάσσει βεβαιώνει την λύση του γάμου και επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων, τις οποίες ενσωματώνει στην πράξη του. Η συμβολαιογραφική πράξη υπογράφεται από τους συζύγους, σε περίπτωση που οι σύζυγοι επιλέξουν να παραβρεθούν στον συμβολαιογράφο και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή μόνο από τους τελευταίους εφόσον αυτοί είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο.

Τα ζητήματα της επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής των ανηλίκων τέκνων, τα οποία ενσωματώνονται στην πράξη αποτελούν εκτελεστό τίτλο εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των αρ. 950 και 951 ΚπολΔ. Επομένως οι αξιώσεις σχετικά με τα ζητήματα των ανηλίκων τέκνων που εμπεριέχονται στη συμβολαιογραφική πράξη είναι άμεσα απαιτητές, δηλαδή παρέχουν το δικαίωμα στον δικαιούχο να ζητήσει τη συμμόρφωση του υπόχρεου προς το περιεχόμενό τους με αναγκαστική εκτέλεση. Επιπλέον προβλέπονται αυστηρές ποινές σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας σχετικά με τα ανήλικα τέκνα που ενσωματώνεται στη συμβολαιογραφική πράξη.

Για να επέλθει η λύση του γάμου απαιτείται η κατάθεση της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωριστεί η σύσταση του γάμου.

Σε περίπτωση που ο προς λύση γάμος είναι θρησκευτικός απαιτείται επιπλέον υποχρεωτικά η διαδικασία της πνευματικής λύσης του γάμου μέσω σχετικής παραγγελίας από τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Η αίτηση με την παραγγελία υποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη στην οποία ανήκει ο ιερός ναός που τελέστηκε ο γάμος.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: