Συναλλαγές ανηλίκων στη σύγχρονη καθημερινότητα

Στην καθημερινή πρακτική των συναλλαγών συμμετέχουν με διάφορους τρόπους σε αυτές ανήλικοι. Η αγορά προϊόντων από το περίπτερο, η πληρωμή από λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, η χρησιμοποίηση από ανήλικο των παροχών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ κτλ), η καθημερινή επιβίβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα συναλλαγών ενός ανήλικου ατόμου. Πόσο έγκυρες είναι όμως στην πράξη αυτές οι συναλλαγές και κατά πόσο νομικά δεσμευτικά είναι τα αποτελέσματα που παράγονται από αυτές;

Στο νόμο εμπεριέχονται αρκετές διατάξεις άλλες που καθορίζουν αυστηρά ηλικιακά όρια που πρέπει να τηρούνται για τη διενέργεια συγκεκριμένων συναλλαγών τασσόμενες υπέρ της προστασίας των ανηλίκων και άλλες που απαγορεύουν στον ανήλικο να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στις συναλλαγές συνιστώντας με τον τρόπο αυτόν ένα μέσο προστασίας τόσο των ίδιων των ανηλίκων όσο και των συναλλασσομένων με αυτούς.

Παράλληλα η εξέλιξη της τεχνολογίας και η μετατόπιση μεγάλου μέρους των συναλλαγών στο χώρο του διαδικτύου (internet) έχει δημιουργήσει μορφές δραστηριοτήτων, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζονται καινοτόμες και πρωτοποριακές (πχ Facebook κ.ά. κοινωνικά δίκτυα, e-shops, download websites, sharing websites, dating websites κτλ), οι οποίες με δυσκολία μπορούν να ενταχθούν και να συμπορεύσουν με τα υπάρχοντα νομικά πλαίσια. Η ταχύτητα μάλιστα με την οποία διενεργούνται οι εν λόγω συναλλαγές δεν αφήνει περιθώρια ελέγχου και διερεύνησης της νομιμότητας της δράσης των ενεργούντων σε ένα περιβάλλον διαδικτυακό αφού αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο στο εν λόγω πλαίσιο είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της συναλλαγής ή η επιτυχής διεκπεραίωση της σχετικής υπηρεσίας και όχι το ηλικιακό όριο του συναλλασσομένου ή αυτού που τον αντιπροσωπεύει νόμιμα.

Με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς προβλέπεται διαφορετική αντιμετώπιση για επιμέρους συναλλαγές και υπηρεσίες ανάλογα με τις επιμέρους ηλικιακές διαβαθμίσεις.

Εναρκτήριο ηλικιακό όριο είναι σε κάθε περίπτωση το 10ο έτος της ηλικίας κάτω από το οποίο είναι άκυρη οποιαδήποτε δικαιοπραξία επιχειρηθεί, όριο το οποίο αμφισβητείται αν σκεφτούμε την σημερινή έκθεση των παιδιών από τη νηπιακή τους μάλιστα ηλικία σε ποικίλα ερεθίσματα του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Με τη συμπλήρωση του 14ου έτους ο ανήλικος μπορεί να διαθέτει ελεύθερα κάθε τι που κερδίζει από την προσωπική του εργασία ή που του δόθηκε για να το χρησιμοποιεί και να το διαθέτει ελεύθερα. Και το όριο αυτό επιδέχεται αμφισβήτησης δεδομένου του ότι οι περισσότεροι ανήλικοι σήμερα αποκτούν το λεγόμενο “χαρτζιλίκι” και πριν από το 14ο έτος της ηλικίας τους, ενώ δεν είναι σπάνια η ενασχόλησή τους με κοινωνικές και διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Με τη συμπλήρωση του 15ου έτους της ηλικίας ο ανήλικος μπορεί να συνάψει σύμβαση εργασίας ως εργαζόμενος με την προϋπόθεση της συναίνεσης των προσώπων που ασκούν την επιμέλειά του.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: