Τέλεση πολιτικού γάμου στην Ελλάδα με αλλοδαπό

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ.391/1982 άρθρο 1 παρ. 3) αλλοδαπός, ο οποίος έχει την κατοικία ή την συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα μπορεί να τελέσει πολιτικό γάμο αιτούμενος την έκδοση άδειας γάμου από τον Δήμαρχο του Δήμου της συνήθους διαμονής του.

Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν έχει την κατοικία του ή την συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα αλλά είναι κάτοικος εξωτερικού προσκομίζει για λογαριασμό του άδεια γάμου, η οποία πρέπει να είναι έγκυρη κατά το δίκαιο της χώρας προέλευσής του. Σε περίπτωση που η προσκόμιση της ανωτέρω άδειας δεν είναι εφικτή, η άδεια γάμου εκδίδεται από τον Δήμο κατοικίας του Έλληνα/ της Ελληνίδας μελλόνυμφου και στον οποίο ο αλλοδαπός έχει την απλή διαμονή του. Η απλή διαμονή του αλλοδαπού μάλιστα μπορεί να είναι και σε ξενοδοχείο.

Μεταξύ των λοιπών δικαιολογητικών ο αλλοδαπός οφείλει απαραιτήτως να προσκομίσει στον αρμόδιο Δήμο και τα κάτωθι:

  • απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησής του ή πιστοποιητικό γέννησης νομίμως μεταφρασμένο και επικυρωμένο.
  • βεβαίωση από την οικεία προξενική ή άλλη αρμόδια αρχή της χώρας του περί μη κωλύμματος γάμου από τον αιτούντα αλλοδαπό (βεβαίωση αγαμίας). Επισημαίνεται ότι η εν προκειμένω βεβαίωση γίνεται αποδεκτή ως πιστοποιητικό περί μη κωλύματος τέλεσης γάμου από τον αρμόδιο Δήμο μόνο εφόσον η αρμόδια προξενική αρχή της χώρας προέλευσης του αλλοδαπού επιβεβαιώνει την ικανότητά του για σύναψη γάμου και αναγράφεται σε αυτήν ότι δικαιολογητικός λόγος έκδοσής της είναι αποκλειστικά η τέλεση γάμου στην αλλοδαπή.

Ο αλλοδαπός για την τέλεση του πολιτικού γάμου πρέπει να προσκομίσει στον αρμόδιο Δήμο νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής του (έγκυρο διαβατήριο, βίζα σε ισχύ, άδεια παραμονής κλπ), από τα οποία να προκύπτει ότι αυτός διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα.

Άδεια τέλεσης πολιτικού γάμου μπορεί να εκδοθεί και για αλλοδαπούς, οι οποίοι έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο. Στην περίπτωση αυτή ο επιλαμβανόμενος Δήμος χορηγεί στον αλλοδαπό αιτούντα άσυλο άδεια γάμου, εφόσον ο τελευταίος προσκομίσει προηγουμένως διαβατήριό του σε ισχύ καθώς και βεβαίωση από την οικεία προξενική ή άλλη αρμόδια αρχή της χώρας του περί μη κωλύμματος γάμου. Σε περίπτωση δε που ο αλλοδαπός έχει παραδώσει το διαβατήριό του στις αρμόδιες αρχές κατά τη διαδικασία αίτησης χορήγησης ασύλου αντ' αυτού ο αλλοδαπός μπορεί να προσκομίσει στον Δήμο το χορηγηθέν σε αυτόν δελτίο αιτήσαντος ασύλου (ροζ κάρτα).

Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός είναι διαζευγμένος οφείλει να προσκομίσει επιπλέον διαζευκτήριο ή αλλοδαπή δικαστική απόφαση περί λύσης του γάμου του, ενώ σε περίπτωση που είναι χήρος/α ληξιαρχική πράξη θανάτου, τα οποία πρέπει να είναι νομίμως μεταφρασμένα και επικυρωμένα.

Σε περίπτωση που κατά την κατάθεση από τον αλλοδαπό δικαιολογήτικών εγείρονται στον επιλαμβάνοντα Δήμο αμφιβολίες τόσο ως προς την επαλήθευση των στοιχείων ταυτότητας του αλλοδαπού όσο και ως προς τη γνησιότητα της έκδοσης και ορθής επικύρωσης των αλλοδαπών εγγράφων ο Δήμος δύναται να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες προς τούτο αρχές (Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής & Κοινωνικής Ένταξης του ΥΠ.ΕΣ., αρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών, Διευθύνσεις Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Αστυνομικές Αρχές, αρμόδιες υπηρεσίες Υπουργείου Εξωτερικών κλπ). 

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: