Εμπορικό δίκαιο

Σύσταση σωματείων/ συλλόγων (εργατικά, επαγγελματικά, αθλητικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, συνεταιρισμών κτλ)
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Υπεράσπιση πατέντας και πνευματικών δικαιωμάτων
Κατοχύρωση εμπορικού σήματος
Κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) στην ΕΕ και στην αλλοδαπή
Προστασία δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας
Ακάλυπτες επιταγές, αξιόγραφα, διαταγες πληρωμής, εγγυητικές επιστολές

Σύμβαση Κατασκευής Ιστοσελίδων και Εφαρμογών

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι πολίτες και επαγγελματίες έρχονται στο γραφείο μου προσπαθώντας να λύσουν προβλήματα με την ιστοσελίδα που τους παραδόθηκε (ή δεν τους παραδόθηκε). Άλλες φορές το προϊόν που παραδόθηκε δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, άλλοτε είναι ελλιπείς, άλλοτε δεν έχει παραδοθεί στην ώρα του κοκ. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να τους ενημερώσω ότι χωρίς σύμβαση τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβει υπόψη του ένα δικαστήριο (ακόμη και εάν αποτελούν μάρτυρες).

Copyright , Plagiarism και παράνομη αντιγραφή περιεχομένου

Πολλές φορές διάφοροι ιστότοποι υπόκεινται σε κλοπή περιεχομένου. Πρόκειται για το φαινόμενο plagiarism που είναι σε γενικές γραμμές η πιστή ή μερική αντιγραφή περιεχομένου ενός ιστότοπου σε έναν άλλο χωρίς την κατάλληλη άδεια από την πηγή (πρωτότυπο περιεχόμενο).

Στην πράξη συνήθως μιλάμε για copy - paste αναρτήσεις αφού επί της ουσίας ο 2ος ιστότοπος απλώς αναδημοσιεύει το ίδιο περιεχόμενο. Το plagiarism αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Διαδικτύου αφενός λόγω της ελεύθερης πρόσβασης και αφετέρου λόγω της ευκολίας αντιγραφής των δεδομένων με λίγα μόνο κλικ.

Πότε πρέπει να γράφονται οι όροι χρήσης ενός website;

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες (ή wannabe ιδιοκτήτες) website αναζητούν οδηγίες και νομική υποστήριξη για τους όρους χρήσης των website τους. Λέγοντας όροι χρήσης εδώ εννοώ όλα τα νομικής φύσης κείμενα που συνοδεύουν ένα website, μία εφαρμογή ή μία ψηφιακή υπηρεσία γενικότερα όπως είναι οι όροι χρήσης, η αποποίηση ευθυνών, η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα πνευματικά δικαιώματα κτλ.

Δεν θα αναφερθώ στην αναγκαιότητα ύπαρξης όρων χρήσης. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο και είναι ευτυχές το γεγονός ότι και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θέλουν να έχουν μία σοβαρή παρουσία στο web δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο νομικό κομμάτι. Κάτι φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο στην ελληνική κουλτούρα. Μετά το λογιστή και ο δικηγόρος καθιερώνεται ως βασικός συνεργάτης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Προσωπικά δεδομένα στη νέα κοινοτική νομοθεσία

Οι αγορές μέσω Διαδικτύου και η ανταλλαγή φωτογραφιών και προσωπικών δεδομένων μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινής μας ζωής.

Όροι χρήσης ιστοσελίδων

Κάθε χρήστης του διαδικτύου οφείλει για να λάβει γνώση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του (καθώς και των σχετικών παραβιάσεων αυτών) που συνεπάγεται η διαδικτυακή πρόσβασή του στην κοινωνία της πληροφορίας να συμβουλευτεί και να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπουν οι όροι χρήσης των Φορέων παροχής κοινωνίας της πληροφορίας.

Οι όροι χρήσης (terms of use) περιλαμβάνουν μία σειρά άρθρων στα οποία αναπτύσσεται λεπτομερώς το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της παρεχόμενης και διαχειριζόμενης πληροφορίας, κατηγορίες παραβιάσεων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τόσο των διακομιστών της πληροφορίας όσο και των χρηστών αυτής.

Νομοθεσία για το διαδίκτυο (internet)

Το 2000 θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Οδηγία 2000/31/EK "για ορισμένες πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου στην εσωτερική αγορά (Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο)" (EEL 178/1).

Νομοθεσία στην κοινωνία της πληροφορίας

Ο τεράστιος όγκος των πληροφοριών που διακινούνται στο διαδίκτυο, η δραστηριοποίηση (επαγγελματική ή μη) εκατομμυρίων χρηστών και η αμοιβαία αλληλεπίδρασή τους μέσω των διακινούμενων πληροφοριών κατέστησαν το διαδίκτυο έναν συμμετοχικό φορέα παροχής πληροφορίας. Ωστόσο οι δομικές αλλαγές που επέφερε η διάδοση του συμμετοχικού διαδικτύου στην καθημερινότητά μας, οδήγησε και σε αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και στη δικαστηριακή εφαρμογή του ήδη ισχύοντος δικαίου.

Ο νομοθέτης υποχρεούμενος να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες καλείται να διασφαλίσει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την προστασία της ελεύθερης έκφρασης του ατόμου, της προσωπικότητας του ατόμου και των προσωπικών του δεδομένων παρέχοντας άμεσες και αξιόπιστες λύσεις που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα που δημιουργεί η απελευθέρωση στην κοινωνία της πληροφορίας.

Εγγραφή στο RSS - Εμπορικό δίκαιο