Όροι χρήσης ιστοσελίδων

Κάθε χρήστης του διαδικτύου οφείλει για να λάβει γνώση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του (καθώς και των σχετικών παραβιάσεων αυτών) που συνεπάγεται η διαδικτυακή πρόσβασή του στην κοινωνία της πληροφορίας να συμβουλευτεί και να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπουν οι όροι χρήσης των Φορέων παροχής κοινωνίας της πληροφορίας.

Οι όροι χρήσης (terms of use) περιλαμβάνουν μία σειρά άρθρων στα οποία αναπτύσσεται λεπτομερώς το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της παρεχόμενης και διαχειριζόμενης πληροφορίας, κατηγορίες παραβιάσεων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τόσο των διακομιστών της πληροφορίας όσο και των χρηστών αυτής.

Στους όρους χρήσης πρέπει ακόμη να κοινοποιούνται στοιχεία ταυτότητας έδρας κι επικοινωνίας των υπεύθυνων παροχέων (διαχειριστών) της πληροφορίας καθώς και διαδικασίες επικοινωνίας με τους διαχειριστές για την επίλυση προβλημάτων.
Το προστατευτικό νομικό πλέγμα προστασίας των όρων χρήσης στο διαδίκτυο χτίζεται εκτός των άλλων για να καλύψει περιπτώσεις προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και αξιώσεις σεβασμού και προστασίας της προσωπικότητας του ατόμου.

Οι φορείς ως διαχειριστές και διακομιστές της πληροφορίας προαναγγέλουν τη διακριτική τους ευχέρεια να αφαιρούν παράνομο υλικό, να απενεργοποιούν λογαριασμό χρήστη ή να μπλοκάρουν της επαφές του εφόσον λάβουν γνώση αυτού.

Στην Οδηγία 2000/31/ΕΚ κατοχυρώνεται η απαλλαγή των Φορέων από την προληπτική ευθύνη και από την υποχρέωση δραστήριας και συστηματικής αναζήτησης περιεχομένου για εντοπισμό παρανομιών. Εάν όμως περιέλθει σε γνώση του φορέα η ύπαρξη παράνομου περιεχομένου στο πλαίσιο της υπηρεσίας που παρέχει στο κοινό, χωρίς να έχει ο ίδιος επιλέξει τον πάροχο του περιεχομένου, ο οποίος μπορεί να είναι ο απλός χρήστης, τότε έχει υποχρέωση να το αποσύρει ταχέως και να καταστήσει μη εφικτή την πρόσβαση σε αυτό.

Συνεπώς όλο το βάρος μετατοπίζεται στην "γνώση" του φορέα για την ύπαρξη παράνομου περιεχομένου. Ωστόσο το πλαίσιο στο οποίο αυτοί λειτουργούν θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τα αναφερόμενα στους όρους χρήσης και θα πρέπει να υπάρχει ένα στάδιο στο οποίο να μπορεί ο χρήστης να αντικρούσει μια κατηγορία που ίσως δεν ευσταθεί. Ο χρήστης έχει δικαίωμα πρόσβασης κατόπιν αιτήματός του σε δεδομένα που τον αφορούν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται πάντα προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς. Εάν η προσπάθεια αυτή αποτύχει το επόμενο στάδιο είναι βέβαια το δικαστήριο, κυρίως η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Παράδειγμα ενός κειμένου όρων χρήσης μπορείτε να δείτε σε αυτήν την ιστοσελίδα.

Αν είστε κάτοχος ιστοσελίδας που περιέχει λειτουργίες όπως ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop), κοινωνική δικτύωση, ανταλλαγή ψηφιακού υλικού, forum κτλ τότε είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιο νομικό με προϋπηρεσία στο δίκαιο του Διαδικτύου.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: