Copyright , Plagiarism και παράνομη αντιγραφή περιεχομένου

Πολλές φορές διάφοροι ιστότοποι υπόκεινται σε κλοπή περιεχομένου. Πρόκειται για το φαινόμενο plagiarism που είναι σε γενικές γραμμές η πιστή ή μερική αντιγραφή περιεχομένου ενός ιστότοπου σε έναν άλλο χωρίς την κατάλληλη άδεια από την πηγή (πρωτότυπο περιεχόμενο).

Στην πράξη συνήθως μιλάμε για copy - paste αναρτήσεις αφού επί της ουσίας ο 2ος ιστότοπος απλώς αναδημοσιεύει το ίδιο περιεχόμενο. Το plagiarism αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Διαδικτύου αφενός λόγω της ελεύθερης πρόσβασης και αφετέρου λόγω της ευκολίας αντιγραφής των δεδομένων με λίγα μόνο κλικ.

Διάφορες υπηρεσίες online επιτρέπουν να ελέγξουμε το κατά πόσο ένας ιστότοπος έχει πέσει θύμα plagiarism (CopyscapePlagiarisma.netPlagiarism-Dedect κ.ά.)

Τα αποτελέσματα της αντιγραφής περιεχομένου ποικίλουν. Γι παράδειγμα αν κάποιος αντιγράψει τον ορισμό ενός λήμματος όπως αυτός αναφέρεται σε ένα ανοιχτό λεξικό που δημιουργείται με την ελεύθερη συνεισφορά των χρηστών προφανώς δεν θα προκαλέσει και τόσο μεγάλη ζημιά. Αν όμως κάποιο ειδησιογραφικό blog αναρτά ένα αποκαλυπτικό άρθρο από το οποίο προσδοκά αύξηση των επισκεπτών του και κάποιο άλλο blog "κλέβει" το άρθρο και κάνει παράλληλη ανάρτηση τότε σαφώς μπορούμε να μιλήσουμε για διαφυγέντα κέρδη και πρόκληση ζημίας στον πρώτο ιστότοπο. Φυσικά, τα παραπάνω να μην θεωρηθούν σε καμία περίπτωση προτροπή για κλοπή περιεχομένου. Η κλοπή ισχύει ακόμη και αν δεν δημιουργήσει πρόβλημα ή δεν απασχολήσει κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση οι όροι χρήσης ενός ιστότοπου ή εφαρμογής κάνουν μνεία στους τρόπους με τους οποίους μπορεί (ή δεν μπορεί) κάποιος να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό του. Αν δεν βρει κάποιος την πληροφορία αυτή στους όρους χρήσης ή ακόμη χειρότερα, αν δεν υπάρχουν όροι χρήσης τότε οφείλει τουλάχιστον να επικοινωνήσει με τον ιστότοπο για να αιτηθεί την όποια χρήση των πληροφοριών του.

Να λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι ο ιστότοπός σας έχετε πέσει θύμα παράνομης αντιγραφής περιεχομένου του οποίου φυσικά είστε ο δημιουργός. Οι σειρά με την οποία παρουσιάζονται τα βήματα δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, κάθε βήμα συνήθως απαιτεί τα προηγούμενα.

1) Να ελέγξετε κατά πόσο το περιεχόμενο που αναρτάται στον ιστότοπό σας παρέχεται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή όχι. Αυτή η πληροφορία συνήθως είναι διαθέσιμη στη σελίδα Όροι Χρήσης/Πνευματικά Δικαιώματα κτλ του ιστότοπού σας ή σε μία σύντομη φράση του τύπου "Copyright ... All rights Reserved" (σε περίπτωση που έχετε πλήρες Copyright).

2) Να επικοινωνήσετε με τον πάροχο φιλοξενίας (hosting provider) του άλλου ιστότοπου και να τους αναφέρετε το πρόβλημα καθώς και τις απαιτήσεις σας. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τον πάροχο φιλοξενίας συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή ρωτήστε σε ένα φόρουμ σχετικό με το Διαδίκτυο.

3) Να πάρετε στιγμιότυπα οθόνης (screenshot) των σελίδων του άλλου ιστότοπου όπου έχει χρησιμοποιηθεί το κλεμμένο υλικό.

4) Να φροντίσετε ώστε ένα τουλάχιστον άτομο της εμπιστοσύνης σας να βλέπει την ανάρτησή σας την στιγμή της δημοσίευσης ώστε να υπάρχει εκτός των ψηφιακών δεδομένων και ένας μάρτυρας. Το ίδιο άτομο/α να διαπιστώνουν και την παράνομη αντιγραφή στον άλλο ιστότοπο σε περίπτωση που έχετε διαπιστώσει ότι γίνονται τέτοιες ενέργειες.

5) Να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη ή υπεύθυνο του άλλου ιστότοπου και να του αναφέρετε το πρόβλημα καθώς και τις απαιτήσεις σας. Σε αυτήν σας την επικοινωνία να κρατάτε οποιοδήποτε email, τηλεφώνημα (αν μπορείτε), αλληλογραφία κτλ έχετε με τους υπεύθυνους του άλλου ιστότοπου.

6) Εφόσον έχετε κάνει όλα τα παραπάνω μπορείτε να κινηθείτε νομικά με την σύμπραξη δικηγόρου εναντίον του άλλου ιστότοπου εφόσον δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις σας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάτε άμεσα στο βήμα 6. Συνήθως, όμως, ένας καλός δικηγόρος θα σας ζητήσει να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα έτσι ώστε να λύσετε το πρόβλημα πολύ πιο γρήγορα και χωρίς νομικές περιπέτειες.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: