Προστασία copyright - The Digital Millennium Copyright Act (DMCA)

Όταν ένας χρήστης αναρτά προσωπικό του υλικό (προσωπική φωτογραφία, κείμενο, αρχείο ήχου, μουσικής σύνθεσης κλπ) στο διαδίκτυο είτε σε κάποιο ατομικό του blog είτε σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κλπ. οφείλει ως κάτοχος του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) του αναρτηθέντος προσωπικού υλικού είτε να το δηλώσει σημειώνοντας ότι το υλικό του προστατεύεται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας είτε να ορίσει ο ίδιος αν και με ποιον τρόπο μπορεί να επιτρέψει την αναπαραγωγή, αναδημοσίευση του υλικού και γενικότερα κάθε μορφή διακίνησής του από οποιονδήποτε τρίτον  (πχ άδειες creative commons). Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ο χρήστης ενδέχεται να συναντήσει το προσωπικό του υλικό αναδημοσιευμένο σε άλλους ιστοτόπους χωρίς αναφορά στην πηγή και στον ίδιο ως δημιουργό  και μάλιστα χωρίς τη συναίνεσή του.

Πρόκειται για περίπτωση παραβίασης του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας του χρήστη. Σε περίπτωση που η αναδημοσίευση λάβει χώρα σε ιστοσελίδες, οι server των οποίων είναι εγκατεστημένοι στις ΗΠΑ, ή σε ιστοτόπους οι οποίοι διέπονται από το δίκαιο των ΗΠΑ, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει προστασία μέσω της πράξης Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Το νομοσχέδιο περί ψηφιακής πνευματικής ιδιοκτησίας Digital Millennium Copyright Act (DMCA) υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Κλίντον τον Οκτώβριο του 1998. Η εν λόγω νομοθεσία υλοποιεί δύο συνθήκες του 1996 εκ του Παγκοσμίου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας World Intellectual Property Organization (WIPO). Επιπλέον, η νομοθεσία περί DMCA πραγματεύεται μια σειρά σημαντικών θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η νομοθεσία περί DMCA προβλέπει μια διαδικασία μέσω υποβολής αίτησης από τον κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων στην οποία ο ανωτέρω επισημαίνει τον ιστότοπο, ο οποίος παραβιάζει τα δικαιωμάτα πνευματικής ιδιοκτησίας του.

Εφόσον η εν λόγω γνωστοποίηση εκ μέρους του κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων στα πλαίσια του DMCA κριθεί έγκυρη ο ιστότοπος ή ο εκάστοτε διαχειριστής του προβαίνει σε αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου. Παράλληλα, ο δημοσιεύσας το παραβιασθέν περιεχόμενο ενημερώνεται άμεσα για την αφαίρεση του υλικού από τον ιστοχώρο. Εφόσον θεωρεί ότι η δημοσίευση του αφαιρεθέντος περιεχομένου ήταν σύννομη και ότι το εν λόγω περιεχόμενο δεν έθιγε κάποιο δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας οιουδήποτε κατόχου ο υποστείς την αφαίρεση έχει δικαίωμα εντός προθεσμίας 10 ημερών να υποβάλει τις ενστάσεις του για την εν προκειμένω αφαίρεση.

Προκειμένου να  υποβάλει ο κάτοχος των παραβιασθέντων πνευματικών δικαιωμάτων ένα έγκυρο σημείωμα DMCA πρέπει να υποβάλει τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • Πλήρη στοιχεία ταυτότητάς του ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφόσον είναι εφικτό ηλεκτρονική υπογραφή.
  • Περιγραφή του παραβιασθέντος υλικού και πλήρη στοιχεία της διαδικτυακής του διεύθυνσης, url κλπ.
  • Επαρκείς και σαφείς πληροφορίες αναγνώρισης του παραβιασθέντος υλικού.
  • Μία σαφή δήλωσή του με την οποία να δηλώνει ότι η ανάρτηση του παραβιασθέντος υλικού δεν βασίζεται σε οιοδήποτε νομικό έρεισμα ούτε σε οιαδήποτε δική του προηγηθείσα αυτόβουλη εκχώρηση, συναίνεση κλπ. 

Σε περίπτωση που το σημείωμα υποβάλλεται από νόμιμο εκπρόσωπο ή από εξουσιοδοτημένο άτομο μια δήλωση περί της ακρίβειας του υποβληθέντος σημειώματος και επιπλέον λαμβάνοντας γνώση τις έννομες συνέπειες σε περίπτωση ποινικής καταδίκης ή ψευδορκίας μια δήλωση ότι ο δηλώσας είχε το δικαίωμα να ενεργήσει κατ' εντολή του κατόχου του παραβιασθέντος δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: