Ανανέωση επαγγελματικής άδειας οδήγησης

Απαραίτητη προυπόθεση βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας κάθε ενέργειας σχετικά με την άδεια οδήγησης (έκδοση, επανέκδοση, ανανέωση, τροποποίηση, ανταλλαγή άδειας οδήγησης κλπ) είναι ο αιτών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης να εχει την συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα ή την ιδιότητα του σπουδαστή/ μαθητή επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες πριν από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών.

Συνεπώς σε κάθε περίπτωση έκδοσης ή ανανέωσης άδειας οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας θα πρέπει να πληρούται η προυπόθεση της συνήθους διαμονής ή να αποδεικνυέται η σπουδαστική ιδιότητα του αιτούντος στο κράτος μέλος που θα χορηγήσει την άδεια. Αναφορικά με την απόδειξη της σπουδαστικής/μαθητικής ιδιότητας δεν αρκεί ο αιτών να δηλώσει απλά την ιδιότητά του ως φοιτητή/σπουδαστή σε Πανεπιστήμιο ή σχολή μιας χώρας αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει την παραμονή του στο κράτος φοίτηση επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες συνεχώς ή αθροιστικά κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την υποβολή αίτησης έκδοσης ή ανανέωσης αδειας οδήγησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Οδηγίας 2006/126/ΕΚ σχετικά με την άδεια οδήγησης, ως συνήθης διαμονή θεωρείται ο τόπος, στον οποίο ένα πρόσωπο διαμένει συνήθως, δηλαδή επί 185 τουλάχιστον ημέρες ανά ημερολογιακό έτος λόγω προσωπικών ή επαγγελματικών δεσμών. Σε περίπτωση που το άτομο δεν έχει επαγγελματικούς δεσμούς συνήθης κατοικία θεωρείται ο τόπος όπου το άτομο διαμένει συνήθως λόγω προσωπικών δεσμών (οικογενειακοί) από τους οποίους προκύπτει η στενή σχέση του ατόμου με τον τόπο όπου κατοικεί.

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι επαγγελματικοί όσο και οι προσωπικοί δεσμοί που ενδεχομένως θα επικαλεστεί ο αιτών έκδοσης/ανανέωσης άδειας οδήγησης προκειμένου να θεμελιώσει την συνήθη διαμονή του στον τόπο έκδοσης/ανανέωσης της άδειας οδήγησης θα πρέπει να αποδεικνύονται από τον ίδιο.Οι επαγγελματικοί δεσμοί δύνανται να αποδειχτούν από την επαγγελματική ιδιότητα του ατόμου, ήτοι εφόσον το άτομο εργάζεται τουλάχιστον για 185 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

Όταν το άτομο επικαλείται προσωπικούς δεσμούς πρέπει να αποδείξει ότι διατηρεί σταθερούς και μόνιμους προσωπικούς, οικογενειακούς δεσμούς με τον τόπο διαμονής εξαιτίας των οποίων διαμένει στον τόπο αυτό τουλάχιστον για 185 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος συνεχώς ή αθροιστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο σε περίπτωση που οι επαγγελματικοί δεσμοί του ατόμου βρίσκονται σε τόπο διαφορετικό από εκείνο των προσωπικών του δεσμών και το οποίο για το λόγο αυτό υποχρεούται να διαμένει διαδοχικά σε διαφορετικούς τόπους που βρίσκονται σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη ως συνήθης διαμονή του ατόμου αυτού θεωρείται ο τόπος στον οποίο βρίσκονται οι προσωπικοί του δεσμοί με την προυπόθεση ότι το άτομο επιστρέφει εκεί τακτικά (αρ 2  Π.Δ. 51/2012, όπως ενσωματώθηκε από αρ. 12 Οδηγίας 2006/126/ΕΚ).

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές δεν θεωρήσουν επαρκή τα προσκομιζόμενα στοιχεία από τον αιτούντα για την απόδειξη της συνήθους διαμονής του δύνανται να ζητήσουν από αυτόν κάθε πρόσφορο συμπληρωματικό ή αποδεικτικό στοιχείο.

Σε περίπτωση που και πάλι τα προσκομιζόμενα δευτερευόντως στοιχεία δεν κριθούν επαρκή και συνεπώς ο αιτών δεν δύναται να θεμελιώσει επαρκώς το κριτήριο της συνήθους διαμονής στον τόπο χορήγησης της άδειας οι αρμόδιες αρχές προχωρούν στην ανάκληση της άδειας οδήγησης εκδίδοντας για τον λόγο αυτό ανακλητική απόφαση με την οποία ζητούν από τον αιτούντα να καταθέσει στην Υπηρεσία το σώμα της ανακλητέας άδειας οδήγησης.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: