Νομικές ενέργειες για την μείωση συντάξεων, εφάπαξ και αποδοχών

Η εφαρμογή και η θέση σε ισχύ των μνημονιακών νόμων στη χώρα μας (ν. 4024/2011, ν. 6093/2012) επέφερε μεταξύ των άλλων σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο εν γένει εργασιακό καθεστώς με μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές και περικοπή πολλών επιδομάτων.

Παράλληλα μεγάλες μειώσεις υπέστησαν και οι απόστρατοι της εργασίας, οι συνταξιούχοι διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι είδαν τις  μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τους να υφίστανται υπέρογκες μειώσεις.

Από τις εν λόγω μειώσεις στις συντάξεις μάλιστα δεν διέφυγαν ούτε οι συνταξιούχοι του δημοσίου, των οποίων οι συντάξιμες αποδοχές συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων, δώρων κ.α. αλλά και η ασφαλιστική παροχή (εφάπαξ) μειώθηκαν σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα και ανάλογα με τον χρόνο υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης οι συνταξιούχοι του δημοσίου υφίστανται περικοπή του εφάπαξ της σύνταξης που δύναται να ανέλθει έως και 38% με 40% επί του συνολικού ποσού. 

Οι εν λόγω μειώσεις των συντάξεων πέραν του ότι είναι παράνομες και καταχρηστικές παραβιάζουν θεμελιώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του πολίτη καθώς και θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές όπως την αρχή της ισότητας των πολιτων, την αρχή της αναλογικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, το δικαίωμα στην περιουσία κ.ά.

Κατά των ανωτέρω μειώσεων ο συνταξιούχος μπορεί να υποβάλει αρχικά ένσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέσα σε τρεις μήνες από τη λήψη των σχετικών αποφάσεων και στη συνέχεια αναλόγως της απάντησης της διοίκησης επί της ένστασης ο συνταξιούχος μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τη δικαίωσή του.

Αν σας απασχολεί κάποιο ζήτημα που αφορά την σύνταξη ή κάποιο από τα επιδόματα που λαμβάνατε μέχρι τώρα ή που αναμένεται να λάβετε στο μέλλον ζητήστε άμεσα την κατάλληλη νομική υποστήριξη.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: