Όροι χρήσης για eshop και websites. Γιατί να μην κάνω Copy & Paste;

Γιατί οι όροι χρήσης ενός website ή eshop πρέπει να γράφονται από δικηγόρο; Τι κίνδυνοι υπάρχουν κάνοντας "copy & paste" από άλλους ιστότοπους; Τις ερωτήσεις αυτές δέχομαι κατά καιρούς από επίδοξους ιδιοκτήτες ιστότοπων (websites) ή εφαρμογών για κινητά (mobile apps) και θεώρησα καλό να γράψω ένα άρθρο εξηγώντας μερικά πράματα.

Καταρχάς, η συγγραφή νομικών κειμένων για ιστοσελίδες (web portals), ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop - ecommerce portals) και εφαρμογές κινητών (mobile apps) είναι μία διαδικασία που όσο και αν φαίνεται απλή και τυποποιημένη απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Το δίκαιο του Διαδικτύου είναι ένας τομέας που απαιτεί διαρκή κατάρτιση και επιμόρφωση καθώς το ίδιο το μέσο (Διαδίκτυο) εξελίσσεται συνεχώς και η αντίστοιχη νομοθεσία προσπαθεί να ακολουθήσει με τους ίδους ρυθμούς αυτήν την εξέλιξη.

Με δεδομένο ότι όσο πιο σύνθετη και πολυλειτουργική είναι μία online υπηρεσία ή εφαρμογή και όσο περισσότερο αλληλεπιδρά με διάφορες εξωτερικές υπηρεσίες (βλ. υπηρεσίες που κρατούν στατιστικά, πχ Google Analytics, εφαρμογές που βοηθούν στην εξυπηρέτηση πελατών, πχ Instant Messaging, εφαρμογές Newsletter, πχ Mailchimp κοκ) είναι αναμενόμενο τα δεδομένα των χρηστών να "πηγαινοέρχονται" από πάροχο σε πάροχο και από IP σε IP. Με την ενεργοπoίηση των νόμων της ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR) το τοπίο στη νομική υποστήριξη αυτών των υπηρεσιών γίνεται ολοένα και πιο ασαφές.

Νόμοι και κανονισμοί δημιουργούνται η τροποιποιούνται συνεχώς. Έχουμε, λοιπόν, από τη μία διαδικτυακές παρουσίες που συμμορφώνονται πλήρως και άλλες (η πλειονότητα) που κάνουν τον αδιάφορο ή εφαρμόζουν τη νομοθεσία "the greek way" παραβλέποντας κατά βούληση ειδικά κομμάτια του νόμου. Ένα μόνο είναι σίγουρο. Ότι για να είναι μία web εφαρμογή ή application 100% νομικά καλυμμένη δεν αρκεί μόνο να έχει γραμμένους σωστά τους όρους χρήσης αλλά και να τους εφαρμόζει.

Παρατηρείται, δε, συχνά το φαινόμενο του "copy & paste" των νομικών όρων από ιστότοπο σε ιστότοπο χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος ειδικός (δηλαδή ένας δικηγόρος με γνώση του Δικαίου του Διαδικτύου) άλλωτε από τους ιδιοκτήτες των ιστότοπων και άλλωτε από τους κατασκευαστές αυτών (web developers). Αντί δηλαδή κάποιος να εμπιστευτεί κάποιον νομικό για τη νομκή θωράκιση της online παρουσίας του προτιμά να αντιγράψει έτοιμα τα νομικά κείμενα (Όροι Χρήσης, Αποποίηση Ευθυνών, Προσωπικά Δεδομένα, Cookies κτλ) από άλλον ιστότοπο ωστόσο. Αυτό, όμως, ενέχει πολλούς κινδύνους όπως:

  • Τα νομικά κείμενα να είναι εσφαλμένα (φανταστείτε πχ να πρόκειται για κείμενα που πάρθηκαν από 5 διαδοχικά "copy & paste" άλλων ιστότοπων).
  • Τα νομικά κείμενα να μην είναι επικαιροποιημένα.
  • Τα νομικά κείμενα να είναι ελλειπή και να μην καλύπτουν πλήρως όλες τις λειτουργίες του ιστότοπου.
  • Τα νομικά κείμενα να έχουν πολλά περισσότερα από όσο χρειάζονται.
  • Το ύφος των κειμένων να μην ταιριάζει με το ύφος του ιστότοπου/εφαμρογής.
  • Τα κείμενα να έχουν copyright από την αρχική πηγή με αποτέλεσμα να δημιουργείται και πρόβλημα χρήσης τους.

Από την άλλη πλευρά, η νομική υποστήριξη ιστότοπων και online εφαρμογών από καταρτισμένο νομικό δεν αφορά μόνο στη συγγραφή των κειμένων αλλά δημιουργεί και επιπλέον θωράκιση. Πιο συγκεκριμένα κατά την περίπτωση αυτή:

  • Τα νομικά κείμενα είναι γραμμένα ειδικά για τον ιστότοπο/εφαρμογή.
  • Τα νομικά κείμενα είναι πάντα συγχρονισμένα με την τελευταία νομοθεσία.
  • Ο νομικός εξηγεί τα νομικά κείμενα και δίνει οδηγίες στον ιδιοκτήτη για την ορθή τήρησή τους.
  • Ο νομικός γνωρίζει πια σημεία είναι τα πιο σημαντικά τμήματα και τι ποινές επιφέρει η μη τηρησή τους.
  • Ο νομικός είναι σε θέση να υποστηρίξει καλύτερα και πιο άμεσα τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση που προκύψει κάποιο θέμα νομικής φύσεως (πχ υπαναχώρηση online αγοράς, ζητήματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, ζητήματα καταγγελιών copyright κτλ) επειδή γνωρίζει από πριν την λειτουργία του ιστότοπου/εφαρμογής.
  • Δημιουργείται, τις περισσότερες φορές, μία έναρξη επαγγελματικής σχέσης μεταξύ δικηγόρου - ιδιοκτήτη του ιστότοπου/εφαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο σημαντικός για μία επιχείρηση ή φορέα είναι ένας ιστότοπός/εφαρμογή τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη συνεργασίας με δικηγόρο. Μην αφήνετε την νομική θωράκιση της online παρυσίας σας στην τύχη.

Καλέστε μας τώρα για να λάβετε μία προσφορά για την νομική κάλυψη ιστότοπου/εφαμρογής.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: