ηλεκτρονικό εμπόριο

Όροι χρήσης για eshop και websites. Γιατί να μην κάνω Copy & Paste;

Γιατί οι όροι χρήσης ενός website ή eshop πρέπει να γράφονται από δικηγόρο; Τι κίνδυνοι υπάρχουν κάνοντας "copy & paste" από άλλους ιστότοπους; Τις ερωτήσεις αυτές δέχομαι κατά καιρούς από επίδοξους ιδιοκτήτες ιστότοπων (websites) ή εφαρμογών για κινητά (mobile apps) και θεώρησα καλό να γράψω ένα άρθρο εξηγώντας μερικά πράματα.

Καταρχάς, η συγγραφή νομικών κειμένων για ιστοσελίδες (web portals), ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop - ecommerce portals) και εφαρμογές κινητών (mobile apps) είναι μία διαδικασία που όσο και αν φαίνεται απλή και τυποποιημένη απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Το δίκαιο του Διαδικτύου είναι ένας τομέας που απαιτεί διαρκή κατάρτιση και επιμόρφωση καθώς το ίδιο το μέσο (Διαδίκτυο) εξελίσσεται συνεχώς και η αντίστοιχη νομοθεσία προσπαθεί να ακολουθήσει με τους ίδους ρυθμούς αυτήν την εξέλιξη.

Όροι χρήσης ιστοσελίδων

Κάθε χρήστης του διαδικτύου οφείλει για να λάβει γνώση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του (καθώς και των σχετικών παραβιάσεων αυτών) που συνεπάγεται η διαδικτυακή πρόσβασή του στην κοινωνία της πληροφορίας να συμβουλευτεί και να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπουν οι όροι χρήσης των Φορέων παροχής κοινωνίας της πληροφορίας.

Οι όροι χρήσης (terms of use) περιλαμβάνουν μία σειρά άρθρων στα οποία αναπτύσσεται λεπτομερώς το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της παρεχόμενης και διαχειριζόμενης πληροφορίας, κατηγορίες παραβιάσεων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τόσο των διακομιστών της πληροφορίας όσο και των χρηστών αυτής.

Νομοθεσία για το διαδίκτυο (internet)

Το 2000 θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Οδηγία 2000/31/EK "για ορισμένες πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου στην εσωτερική αγορά (Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο)" (EEL 178/1).

Νομοθεσία στην κοινωνία της πληροφορίας

Ο τεράστιος όγκος των πληροφοριών που διακινούνται στο διαδίκτυο, η δραστηριοποίηση (επαγγελματική ή μη) εκατομμυρίων χρηστών και η αμοιβαία αλληλεπίδρασή τους μέσω των διακινούμενων πληροφοριών κατέστησαν το διαδίκτυο έναν συμμετοχικό φορέα παροχής πληροφορίας. Ωστόσο οι δομικές αλλαγές που επέφερε η διάδοση του συμμετοχικού διαδικτύου στην καθημερινότητά μας, οδήγησε και σε αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και στη δικαστηριακή εφαρμογή του ήδη ισχύοντος δικαίου.

Ο νομοθέτης υποχρεούμενος να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες καλείται να διασφαλίσει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την προστασία της ελεύθερης έκφρασης του ατόμου, της προσωπικότητας του ατόμου και των προσωπικών του δεδομένων παρέχοντας άμεσες και αξιόπιστες λύσεις που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα που δημιουργεί η απελευθέρωση στην κοινωνία της πληροφορίας.

Εγγραφή στο RSS - ηλεκτρονικό εμπόριο