Ανάρτηση στη Δημοτική Ενότητα Βόλου - Η Κτηματογράφηση από τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας έως την Ανάρτηση

Κομβικής σημασίας στη διαδικασία της Κτηματογράφησης μιας περιοχής αποτελεί το στάδιο της Ανάρτησης. Το στάδιο αυτό ακολουθεί του σταδίου της υποβολής και της επεξεργασίας των δηλώσεων ιδιοκτησίας καθώς και του σταδίου της προανάρτησης (σε όσες περιοχές προβλέπεται προανάρτηση). Αποτελεί το αποτέλεσμα της ενδελεχούς και λεπτομερούς επεξεργασίας των υποβληθέντων (έντυπων ή ηλεκτρονικών) δηλώσεων ιδιοκτησίας, των υποβληθέντων κατά την προανάρτηση αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Στο απόσπασμα της Ανάρτησης εκτός από τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου ΚΑΕΚ που έλαβε η δηλωθείσα ιδιοκτησία, ο πολίτης-δικαιούχος θα βρει τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσης που υπέβαλε για το δηλωθέν ακίνητο καθώς και τον κωδικό ιδιοκτησίας του ακινήτου. Μάλιστα στο απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα Ανάρτησης αναγράφεται η τελική ημερομηνία της συλλογής στοιχείων με βάση τον ν. 2308/1995.

Το απόσπασμα της Ανάρτησης περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του δηλούντα- δικαιούχου καθώς και τους κωδικούς ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων για τα οποία έχει υποβληθεί δήλωση (ΕΝΤΥΠΟ Α), τη νομική (ΕΝΤΥΠΟ Α1) και τη χωρική πληροφορία του δηλωθέντος ακινήτου. Συγκεκριμένα τίθενται στη διάθεση του δηλούντα-δικαιούχου δύο αποσπάσματα:

Α1) Το απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα Ανάρτησης, το οποίο περιλαμβάνει

  1. τα στοιχεία και την περιγραφή του ακινήτου (στοιχεία γεωτεμαχίου: εμβαδόν δήλωσης/τίτλου, εμβαδόν κτηματογράφησης, διεύθυνση/θέση/χρήση ακινήτου, αριθμός/στοιχεία κτιρίων, στοιχεία οριζόντιας/κάθετης/σύνθετης κάθετης ιδιοκτησίας, αριθμός/στοιχεία παρακολουθημάτων και
  2. τη νομική πληροφορία που αφορά στο ακίνητο: στοιχεία του εγγραπτέου δικαιώματος (πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία, οίκηση, προσημείωση υποθήκης, υποθήκη, κατάσχεση, μακροχόνια μίσθωση κ.α.), το ποσοστό δικαιώματος (ποσοστό κυριότητας, συγκυριότητας, επικαρπίας κ.α.), στοιχεία τίτλου (είδος τίτλου, αριθμός & ημερομηνία τίτλου), στοιχεία εκδούσας αρχής και μεταγραφής, αιτία κτήσης κα.

Σε κάθε ένα από τα ανωτέρω πεδία στοιχεία ακινήτου, εγγραπτέο δικαίωμα, στοιχεία τίτλου/εκδούσας αρχής ενδέχεται να αναγράφονται παρατηρήσεις που προέκυψαν κατά την επεξεργασία των δικαιωμάτων. (Πχ. Μικτό εμβαδόν, Το άθροισμα των ποσοστών συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου υπερβαίνει του 1000, Δεν έχει γίνει κατάτμηση, Δεν έχει προσκομιστεί μεταγεγραμμένη αποδοχή κληρονομιάς, Επί του γεωτεμαχίου έχει εγγραφεί εμπράγματη ασφάλεια προ της σύστασης, Τροπή προσημείωσης σε υποθήκη, Εσφαλμένη αναγραφή στο πιστοποιητικό μεταγραφής/εγγραφής, Εκκρεμεί η προσκόμιση του πιστοποιητικού μεταγραφής/εγγραφής). Οι εν λόγω παρατηρήσεις είναι άλλοτε διευκρινιστικές, άλλοτε αφορούν σε επισημάνσεις στοιχείων ή παραλείψεων που χρήζουν διόρθωσης.

Α2) Το απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος, στο οποίο απεικονίζεται το δηλωθέν γεωτεμάχιο σε χάρτη με σύστημα γεωαναφοράς ΕΓΣΑ '87 μαζί με χωρικές πληροφορίες του γεωτεμαχίου. Συγκεκριμένα μέσα σε περίγραμμα, περικλειόμενο από τα όμορα σε αυτό γεωτεμάχια, αποτυπώνονται τα όρια του γεωτεμαχίου και ο αριθμός ΚΑΕΚ που αυτό έλαβε. Στο κάτω μέρος αναφέρονται το εμβαδόν κτηματογράφησης, δηλαδή το εμβαδόν του γεωτεμαχίου όπως αυτό υπολογίστηκε κατά την κτηματογράφηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το εμβαδόν δήλωσης/τίτλου, στοιχεία περί αποδεκτής απόκλισης εμβαδού. Στο πίσω μέρος αναφέρονται οι συντεταγμένες κορυφών του γεωτεμαχίου, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία και τις τεχνικές προδιαγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου.

Σκοπός της Ανάρτησης είναι ο έλεγχος από τους ίδιους δηλούντες δικαιούχους της καταγραφής των δικαιωμάτων τους, της θέσης και των ορίων των ακινήτων τους.

Συγκεκριμένα μόλις ο δηλών δικαιούχος λάβει γνώση του αποσπάσματος της Ανάρτησης οφείλει να προβεί σε ενδελεχή και λεπτομερή έλεγχο των στοιχείων που αποτυπώνονται στους κτηματολογικούς πίνακες σε σχέση με τα στοιχεία των τίτλων ιδιοκτησίας του.

Σε περίπτωση που ο πολίτης διαπιστώσει την ύπαρξη πρόδηλων λαθών εκ παραδρομής, ήτοι λαθών τα οποία προκύπτουν από τα προσκομισθέντα έγγραφα (λανθασμένο πατρώνυμο, αριθμός συμβολαίου, αριθμός/ημερομηνία μεταγραφής, εμβαδόν οριζόντιας) δύναται να τα διορθώσει με υποβολή αίτησης προδήλου σφάλματος.

Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν συμφωνεί με τα στοιχεία της Ανάρτησης, διαπιστώσει κενά, παραλείψεις ή ανακρίβειες δύναται να υποβάλει σε προκαθορισμένη προθεσμία αίτηση διόρθωσης.

Σε περίπτωση που το δηλωθέν ακίνητο δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί (ανεντόπιστο), ή σε περίπτωση που τα προσκομισθέντα στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή ώστε να θεμελιωθεί το δικαίωμα ή σε περίπτωση που προκρίθηκε άλλο δικαίωμα, το δικαίωμα του δηλούντα πολίτη δεν συμπεριλαμβάνεται στην Ανάρτηση. Στην περίπτωση αυτή ο πολίτης δύναται να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ενώπιον του αρμόδιου γραφείου κτηματογράφησης σε προκαθορισμένη προθεσμία αναπτύσσοντας τους ισχυρισμούς του.

Στην αίτηση διόρθωσης ο πολίτης δύναται να ζητήσει την διόρθωση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της Ανάρτησης. Η διόρθωση μπορεί να αφορά είτε στο ακίνητό του (στοιχεία γεωτεμαχίου, διαφορά εμβαδού κτηματογράφησης/αμφισβήτηση ορίων, λανθασμένος εντοπισμός, στοιχεία διηρημένης) είτε στο δικαίωμα (είδος/ποσοστό δικαιώματος, αιτία κτήσης, στοιχεία τίτλου/μεταγραφής/εγγραφής, μη καταχώριση τίτλου δικαιώματος) είτε στον ίδιο τον δικαιούχο (στοιχεία δικαιούχου, εγγραφή τρίτου).

Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης την εξέταση των υποβληθεισών αιτήσεων διόρθωσης και την αναμόρφωση των προσωρινών πινάκων η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται και στην περιοχή ξεκινάει τη λειτουργία του το κτηματολογικό γραφείο.

Το γραφείο μας αναλαμβάνει την σύνταξη και υποβολή τόσο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatolgio.gr όσο και χειρόγραφα με κατάθεση στο γραφείο κτηματογράφησης αιτήσεων διόρθωσης για την περιοχή της δημοτικής ενότητας Βόλου. Σε περίπτωση που τα στοιχεία του ακινήτου σας όπως αναγράφονται στο απόσπασμα της Ανάρτησης είναι ανακριβή, εσφαλμένα ή ελλειπή και θέλετε να προβείτε σε υποβολή αίτησης διόρθωσης επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού.

Σχετικές υπηρεσίες: 

Κατηγορίες: