Αστικό δίκαιο

Σύνταξη ιδιωτικών συμφωνητικών κάθε είδους
Εξώδικοι συμβιβασμοί κάθε είδους
Αλλαγή/διόρθωση στοιχείων ληξιαρχικών πράξεων
Αλλαγή/διόρθωση ονόματος κύριου, επωνύμου

ΑΣΕΠ: Υποβολή Ηλεκτρονικής Αίτησης (e-αίτηση) - 5 χρήσιμες συμβουλές

Οι δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ολοένα και εντεινόμενη επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια στρέφουν όλο και περισσότερους - κυρίως νέους- στην επιλογή του διορισμού τους στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) προκηρύσσει ανάλογα με την κατηγορία υποψηφίων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) γραπτούς διαγωνισμούς καθώς και διαγωνισμούς για την πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος.

Σύμβαση Κατασκευής Ιστοσελίδων και Εφαρμογών

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι πολίτες και επαγγελματίες έρχονται στο γραφείο μου προσπαθώντας να λύσουν προβλήματα με την ιστοσελίδα που τους παραδόθηκε (ή δεν τους παραδόθηκε). Άλλες φορές το προϊόν που παραδόθηκε δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, άλλοτε είναι ελλιπείς, άλλοτε δεν έχει παραδοθεί στην ώρα του κοκ. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να τους ενημερώσω ότι χωρίς σύμβαση τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβει υπόψη του ένα δικαστήριο (ακόμη και εάν αποτελούν μάρτυρες).

Αλλαγή κύριου ονόματος (βαπτιστικό) με δικαστική απόφαση

Ως γνωστόν ένα από τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με αυτό είναι το κύριο όνομα αυτού. Το κύριο όνομα συνιστά στοιχείο εξατομίκευσης του ατόμου που το διαφοροποιεί από τους άλλους και εξυπηρετεί την επικοινωνία του κατά τις συναλλαγές του με τρίτους.

Το κύριο όνομα αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ατόμου στο περιθώριο της οποίας γίνεαι μνεία της ονοματοδοσίας βάσει της πράξης βαπτίσεώς του. Πολλές φορές ωστόσο, το αναγραφόμενο στη ληξιαρχική πράξη κύριο όνομα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο ιδίως σε περιπτώσεις που εκ παραδρομής αυτό έχει αναγραφεί με ορθογραφικά λάθη, όταν αυτό δεν είναι εύηχο, όταν δημιουργεί σύγχυση στις συναλλαγές, όταν εμποδίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου κ.ά.

Συναλλαγές ανηλίκων στη σύγχρονη καθημερινότητα

Στην καθημερινή πρακτική των συναλλαγών συμμετέχουν με διάφορους τρόπους σε αυτές ανήλικοι. Η αγορά προϊόντων από το περίπτερο, η πληρωμή από λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, η χρησιμοποίηση από ανήλικο των παροχών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ κτλ), η καθημερινή επιβίβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα συναλλαγών ενός ανήλικου ατόμου. Πόσο έγκυρες είναι όμως στην πράξη αυτές οι συναλλαγές και κατά πόσο νομικά δεσμευτικά είναι τα αποτελέσματα που παράγονται από αυτές;

Δικαστική εκπροσώπηση ανηλίκου

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δικαστικών υποθέσεων που χρειάζεται να παραβρεθεί σε αστικά συνήθως δικαστήρια ένα ανήλικο άτομο (μικρότερο των 18 ετών, άρθρο 127 Αστικού Κώδικα).

Εφόσον ο ανήλικος είναι ανίκανος να παρίσταται στο δικαστήριο (θέματα επιμέλειας και διατροφής τέκνου, διοήκηση περιουσίας ανηλίκου, διαχείριση κληρονομιάς κτλ) δύναται να εκπροσωπηθεί από τον νόμιμο αντιπρόσωπό του. Συγκεκριμένα, ο ανήλικος δύναται να εκπροσωπηθεί από τα κατωτέρω πρόσωπα:

Άκυρη η απόλυση εγκύου, ανεξαρτήτως της γνώσεως του εργοδότη.

Με απόφαση του Αρείου Πάγου, η απόλυση εγκύου είναι άκυρη ακόμη και αν δεν το γνώριζε ο εργοδότης της. Σε αυτή σημειώνεται ότι η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα 176/1997, με το οποίο η χώρα μας συμμορφώθηκε προς την ευρωπαϊκή οδηγία 95/85/ΕΟΚ.

Νόμιμη απόλυση λόγω χρήσης facebook

Nόμιμη κρίθηκε σύμφωνα με την υπ αρθμ. 34/2011 απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας η χωρίς αποζημίωση απόλυση υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας, η οποία επισκεπτόταν καθημερινά και επί ώρες το facebook και άλλες ιστοσελίδες άσχετες με την εργασία της.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ αριθμ. 34/2011 απόφασή του απέρριψε την αγωγή της υπαλλήλου, κρίνοντας ότι η καταγγελία της
σύμβασης εργασίας έγινε από την εργοδότρια εταιρεία για σπουδαίο λόγο και συνεπώς ήταν νόμιμη.

Ανεπιθύμητη αλληλογραφία στο email (spam)

Καταρχήν τι είναι ανεπιθύμητη αλληλογραφία ή spam ή κοινώς junk email; Με απλά λόγια, spam είναι η λήψη μηνυμάτων email χωρίς τη θέληση του παραλήπτη. Αυτός που στέλνει το spam μήνυμα λέγεται spammer και ο παραλήπτης spammed.

Οι περισσότεροι χρήστες του web δέχονται καθημερινά τέτοια email ενώ όσο πιο "αφελής" είναι ο χρήστης και δεν προστατεύει το email του τόσο πιο πολλά spam δέχεται. Τα spam email συνήθως περιλαμβάνουν ανεπιθύμητες διαφημίσεις για προϊόντα, υπηρεσίες και ιστοχώρους, newsletters κ.ά.

Γάμος και διαζύγιο

Η έγγαμη συμβίωση αυτό το μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή κάθε ανθρώπου, το οποίο συνήθως ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς και ιδρύεται με την προοπτική η συμβίωση να είναι ισόβια δεν καταλήγει πάντοτε σε ένα ευτυχές τέλος.

Η έγγαμη σχέση ως ζωντανός οργανισμός προορισμένος για διάρκεια στο μέλλον δύναται να αντιμετωπίζει κατά καιρούς μικρές ή μεγαλύτερες αναταράξεις και κλυδωνισμούς. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για συνήθεις μεταπτώσεις λόγω μεταβαλλόμενων προσωπικών, οικονομικών, κοινωνικών, επαγγελματικών κ.ά.αλλαγών στη ζωή κάθε ανθρώπου οι οποίες ξεπερνιούνται και παραμερίζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως όταν οι αλλαγές αυτές έχουν ως συνέπεια τον ισχυρό κλονισμό των σχέσεων μεταξύ των συζύγων τότε γεννάται λόγος διαζυγίου.

Τι είναι λόγος διαζυγίου

Όροι χρήσης ιστοσελίδων

Κάθε χρήστης του διαδικτύου οφείλει για να λάβει γνώση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του (καθώς και των σχετικών παραβιάσεων αυτών) που συνεπάγεται η διαδικτυακή πρόσβασή του στην κοινωνία της πληροφορίας να συμβουλευτεί και να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπουν οι όροι χρήσης των Φορέων παροχής κοινωνίας της πληροφορίας.

Οι όροι χρήσης (terms of use) περιλαμβάνουν μία σειρά άρθρων στα οποία αναπτύσσεται λεπτομερώς το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της παρεχόμενης και διαχειριζόμενης πληροφορίας, κατηγορίες παραβιάσεων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τόσο των διακομιστών της πληροφορίας όσο και των χρηστών αυτής.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Αστικό δίκαιο